Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας: συμπτώματα και θεραπεία

βλάβη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στην οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση είναι η πιο σοβαρή μορφή εκφυλιστικών βλαβών της σπονδυλικής στήλης, η οποία βασίζεται σε βλάβη στη δομή του μεσοσπονδύλιου δίσκου που βρίσκεται μεταξύ των σπονδύλων. Εάν τα συμπτώματα της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης δεν αναγνωριστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, τότε αυτή η κατάσταση οδηγεί σε παραμόρφωση των σωμάτων των γειτονικών σπονδύλων, των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων. Στην παθολογική διαδικασία εμπλέκονται τα αγγεία και το νευρικό σύστημα.

Μία από τις πιο κοινές μορφές αυτής της ασθένειας είναι η οσφυϊκή οστεοχόνδρωση, τα συμπτώματα σε γυναίκες και άνδρες είναι πολύ παρόμοια. Πολλοί ενήλικες έχουν επανειλημμένα αισθανθεί δυσφορία στην οσφυϊκή περιοχή, τον ιερό οστό, τα πόδια, η οποία προκαλείται από την οστεοχόνδρωση και τις επιπλοκές της. Ανάμεσα σε όλους τους λόγους για την απώλεια της ικανότητας κανονικής κίνησης, είναι αυτή η πάθηση που καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις.

Οι λόγοι

Μία από τις αιτίες της νόσου είναι η κακή στάση του σώματος, αλλά υπάρχουν και άλλες:

 1. Η οστεοχόνδρωση της οσφυοϊερής σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα και η θεραπεία της οποίας προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στον ασθενή, εμφανίζεται συχνότερα λόγω αυξημένου στρες στη σπονδυλική στήλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ασθένεια εκδηλώνεται συχνότερα σε εκείνους των οποίων η εργασιακή δραστηριότητα σχετίζεται με σωματική εργασία και άρση βαρών.
 2. Ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί τη νόσο είναι το υπερβολικό βάρος, το οποίο αυξάνει την πίεση στη σπονδυλική στήλη.
 3. Η απουσία οποιουδήποτε φορτίου και η σωματική αδράνεια επιδεινώνουν τη διατροφή των ιστών του δίσκου και επιβραδύνουν τη ροή του αίματος, τις μεταβολικές διεργασίες στη σπονδυλική στήλη. Ο μυϊκός κορσές εξασθενεί σημαντικά και δημιουργεί ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για την ανάπτυξη παθολογικών αλλαγών.
 4. Η λανθασμένη θέση του σώματος, εάν ο ασθενής θέλει να κάθεται με καμπυλωμένη σπονδυλική στήλη, οδηγεί στο γεγονός ότι το φορτίο στους δίσκους και τους σπονδύλους είναι ανομοιόμορφο, οι δίσκοι παραμορφώνονται και φθείρονται γρήγορα.
 5. λανθασμένη θέση σώματος ως αιτία οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης
 6. Συχνά η αιτία της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας, τα συμπτώματα της οποίας φέρνουν μεγάλη ταλαιπωρία στη ζωή του ασθενούς, μπορεί να είναι τραυματισμοί. Συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητισμού, κάνοντας ασκήσεις χωρίς σωστή προετοιμασία, ακατάλληλη άρση μεγάλων βαρών, τραυματισμό κατά την πτώση.
 7. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η οστεοχόνδρωση είναι προκαθορισμένη ακόμη και σε επίπεδο γενετικής, ανεξάρτητα από το σε ποιο τμήμα παρατηρούνται εκφυλιστικές αλλαγές.
 8. Η ηλικία του ασθενούς έχει επίσης ιδιαίτερη επίδραση: καθώς περνούν τα χρόνια, τα τμήματα της σπονδυλικής στήλης χάνουν την κινητικότητα, την ελαστικότητά τους και ως εκ τούτου υπόκεινται σε καταστροφή και παραμόρφωση. Παλαιότερα, η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα της οποίας είναι μάλλον δυσάρεστα, θεωρούνταν ασθένεια των ηλικιωμένων, αλλά σήμερα εμφανίζεται σε νέους από 25 έως 30 ετών.
 9. Προδιαθεσικός παράγοντας μπορεί να είναι κάποιες παθολογίες που συνοδεύονται από φλεγμονή στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης ή αλλαγές στη δομή και το σχήμα της: αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αρθρίτιδα, σκολίωση, αστάθεια του δίσκου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιτία της ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας μπορεί να είναι:

 • υποθερμία?
 • στρες;
 • υποσιτισμός;
 • παραβιάσεις του καθεστώτος εργασίας και ανάπαυσης ·
 • κακές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Στην πρώτη εμφάνιση ενόχλησης στην οσφυϊκή περιοχή, είναι προτιμότερο να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Ταξινόμηση κατά βαθμούς οστεοχονδρωσίας

Η ταξινόμηση της οστεοχονδρωσίας κατά βαθμούς χρησιμοποιείται για τον συστηματικό χαρακτηρισμό των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου. Η ταξινόμηση σάς επιτρέπει να περιγράψετε τα συμπτώματα της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας και να προσδιορίσετε ακριβώς σε ποιο σημείο ο ασθενής άρχισε να ενοχλείται από τον πόνο:

 1. Ο πρώτος βαθμός εμφανίζεται όταν ο δίσκος σπάσει, η οποία προκαλείται από ξαφνικές κινήσεις. Εκδηλώνεται με τη μορφή έντονου ξαφνικού πόνου, στη σπονδυλική στήλη υπάρχει η αίσθηση ότι ένα άτομο έχει σοκαριστεί, οι μύες είναι αντανακλαστικά τεντωμένοι.
 2. Ο δεύτερος βαθμός συμπτωμάτων μοιάζει με μεσοσπονδυλική προεξοχή και αστάθεια του νωτιαίου κορμού. Ο πόνος επιδεινώνεται από τη σωματική δραστηριότητα. Συνεχώς εναλλασσόμενες παροξύνσεις και υφέσεις. Εάν εμφανιστεί οστεοχόνδρωση στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας, τότε ο πόνος εντείνεται όταν ένα άτομο παραμένει σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι συχνοί πονοκέφαλοι, η ενόχληση στο χέρι και ο ώμος και η κόπωση στα κάτω άκρα ενοχλούνται.
 3. Ο τρίτος βαθμός εκδηλώνεται με τη μορφή συμπτωμάτων κήλης δίσκου: μούδιασμα των άκρων, αλλαγές στη στάση και στο βάδισμα, πονοκεφάλους και δυσφορία κατά μήκος του προσβεβλημένου νεύρου. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με νεφρική νόσο, γαστρεντερική οδό, διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα.
 4. Ο τέταρτος βαθμός ξεκινά με το γεγονός ότι η κήλη δεν γίνεται αισθητή, οι εκδηλώσεις μπορεί να εξασθενήσουν, αλλά τα συμπτώματα της αστάθειας του νωτιαίου κορμού, της συστροφής των σπονδύλων εξακολουθούν να επιμένουν. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστούν αυξήσεις των σπονδυλικών σωμάτων, που συχνά συμπιέζουν τα νωτιαία νεύρα ή φράζουν το κανάλι, συμπιέζουν τον εγκέφαλο με την πλάτη. Αυτός ο βαθμός μπορεί να αποδοθεί στις συνέπειες της χειρουργικής επέμβασης, εάν η κήλη αφαιρέθηκε χειρουργικά.

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα της οποίας φέρνουν μεγάλη ταλαιπωρία, είναι μια μάλλον δυσάρεστη ασθένεια. Απαιτεί επείγουσα σύνθετη θεραπεία και συνεχή παρακολούθηση από ειδικό.

Συμπτώματα παθολογίας

Ανάλογα με τα συμπτώματα, η θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης μπορεί να είναι διαφορετική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασθένεια επηρεάζει το νευρικό σύστημα, γι 'αυτό συχνά υπάρχουν προβλήματα που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με την πλάτη.

Στα πρώιμα στάδια της νόσου, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί μετά από βαριά σωματική άσκηση ή μια μακρά παραμονή σε μια θέση, για παράδειγμα, ένα άτομο περνάει συχνά χρόνο καθισμένος σε υπολογιστή. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, ο πόνος γίνεται χρόνιος. Εάν το σύνδρομο πόνου δεν εκδηλωθεί, τότε στη θέση του μπορεί να υπάρχει δυσφορία που παρεμβαίνει σε μια κανονική ζωή. Το σύμπλεγμα συμπτωμάτων μπορεί να είναι το εξής:

 • πόνος στην οσφυϊκή περιοχή, που συχνά ακτινοβολεί στον γλουτό ή το πόδι.
 • άρση βαρών ως αιτία οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης
 • σπασμοί στους μύες με μακρά παραμονή σε στατιστική θέση.
 • συνεχής ένταση των μυών της πλάτης.
 • πυροβολισμοί στην πλάτη, που συμβαίνουν συχνότερα αφού ένα άτομο βρίσκεται στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • αισθητηριακές διαταραχές στο κάτω μέρος του σώματος του ασθενούς.
 • μούδιασμα των ποδιών, συχνό μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα.
 • ψυχρότητα των ποδιών?
 • δυσλειτουργία εφίδρωσης?
 • ξηρότητα του δέρματος στην περιοχή εμφάνισης πόνου.

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επιδεινωθούν εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη θεραπεία του ασθενούς ή εάν ένας από τους προκλητικούς παράγοντες γίνει πιο έντονος. Σε αυτή την περίπτωση, το σύνδρομο πόνου περνά στα κάτω άκρα. Ένα άτομο προσπαθεί να βρει την πιο βέλτιστη θέση για να ανακουφίσει την κατάστασή του και να μην αισθανθεί τη δυσάρεστη ενόχληση που προκαλεί η ασθένεια.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Αρχικά, πριν ξεκινήσει η διάγνωση, ο γιατρός πρέπει να συλλέξει ένα ιστορικό του ασθενούς του, να τον εξετάσει προσεκτικά, να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του. Επιπλέον, μπορεί να απαιτούνται μέθοδοι εξέτασης με όργανα.

Ένα πλήρες ιστορικό θα επιτρέψει στον γιατρό να προτείνει τι προκαλεί τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας της οσφυοϊερής σπονδυλικής στήλης, καθώς και να αξιολογήσει τους κινδύνους εμφάνισής της. Η εξέταση του ασθενούς συνίσταται σε ψηλάφηση επώδυνων περιοχών, κρούση, εξωτερική εξέταση του δέρματος. Σε ορισμένους ασθενείς, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει για ευαισθησία χρησιμοποιώντας βελονισμό.

Με βάση τα δεδομένα που συλλέγει ο γιατρός, συνιστάται στον ασθενή να υποβληθεί σε πρόσθετες οργανικές μελέτες για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να καθορίσει πόσο επηρεάζονται η σπονδυλική στήλη και άλλα όργανα. Συνιστάται στον ασθενή να υποβληθεί σε:

 • ακτινογραφία;
 • MRI;
 • CT.
MRI διάγνωση οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης

Όλες αυτές οι διαγνωστικές μέθοδοι βοηθούν στον προσδιορισμό ορισμένων χαρακτηριστικών της ανάπτυξης της νόσου. Η μαγνητική τομογραφία θεωρείται η πιο κατατοπιστική από αυτές, και όλα επειδή άλλες μέθοδοι τραβούν φωτογραφίες του ανθρώπινου σώματος σε λίγες μόνο προβολές και δεν επιτρέπουν μια πιο προσεκτική ματιά στο όλο πρόβλημα.

Η θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχόνδρωσης, τα συμπτώματα της οποίας αρχίζουν να ενοχλούν ένα άτομο, επιλέγεται από γιατρό. Είναι αδύνατο να γίνει διάγνωση και να προσδιοριστεί η πορεία της θεραπείας μόνο με εξωτερική εξέταση, είναι σημαντικό να διεξαχθεί μια ολοκληρωμένη εξέταση και να αποφευχθούν επιπλοκές.

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας στο κάτω μέρος της πλάτης

Είναι αδύνατο να θεραπευθεί πλήρως η οστεοχονδρωσία. Καλά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν εάν ο ασθενής έχει 1 και 2 βαθμούς της νόσου. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί μακροχρόνια θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυοϊερής περιοχής, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι ανεκτά, είναι τόσο δυνατά και δυσάρεστα. Η θεραπεία απευθύνεται σε:

 • μειώστε την ένταση του πόνου στην οσφυοϊερή περιοχή.
 • εξαλείψτε την ένταση των μυών που δεν επιτρέπει σε ένα άτομο να χαλαρώσει.
 • ενίσχυση των μυών της πλάτης, των γλουτών και των κάτω άκρων.
 • ομαλοποίηση της ροής του αίματος και των μεταβολικών διεργασιών στην πληγείσα περιοχή.
 • εξαλείψτε τη φλεγμονώδη διαδικασία.
 • αποκατάσταση του φυσιολογικού εύρους κίνησης στην οσφυϊκή περιοχή και αύξηση της ευαισθησίας των ποδιών.
 • βελτιώνουν τη λειτουργία των οργάνων του αναπαραγωγικού και απεκκριτικού συστήματος.

Μεταξύ των φαρμάκων, ο γιατρός προτιμά τα ακόλουθα:

 • Συστήνω οπωσδήποτε παυσίπονα. Τα αναλγητικά βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά δεν μπορούν να αφαιρέσουν τα αίτια της νόσου.
 • Για την αφαίρεση του οιδήματος και του ριζικού πόνου, χρησιμοποιούνται ΜΣΑΦ και σε σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται φάρμακα με βάση τα στεροειδή για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε γυναίκες και άνδρες. Η δράση τους στοχεύει στη μείωση και την εξάλειψη της φλεγμονής.
 • Για τοπική αναισθησία, χρησιμοποιούνται παρασπονδυλικοί αποκλεισμοί. Το φάρμακο χορηγείται κατά μήκος της οσφυϊκής περιοχής. Συχνότερα συνιστώνται σε ασθενείς με 3-4 βαθμούς της νόσου.
 • Συνιστώνται μυοχαλαρωτικά για την εξάλειψη της σπαστικής μυϊκής συστολής.
 • Τα χονδροπροστατευτικά βελτιώνουν τις μεταβολικές διεργασίες στον ιστό του χόνδρου, διεγείρουν τις αναγεννητικές διαδικασίες και επιβραδύνουν σημαντικά την παραμόρφωσή τους.
 • Οι βιταμίνες που ανήκουν στην ομάδα Β συμβάλλουν στη βελτίωση του κυτταρικού μεταβολισμού, στη μείωση της φλεγμονής και στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρών από το σώμα.
 • Τα διουρητικά βοηθούν στην εξάλειψη του οιδήματος.
 • Τα ανοσοδιεγερτικά αυξάνουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού.
 • Μέσα για τη βελτίωση της ροής του αίματος στην περιοχή που έχει προσβληθεί από τη νόσο, τα οποία χορηγούνται με ενστάλαξη ενδοφλέβια.

Συμπληρωματικές Θεραπείες

Ο γιατρός μπορεί επιπλέον να συστήσει μεθόδους φυσιοθεραπείας. Τα φάρμακα από μόνα τους για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής ιερής περιοχής, τα συμπτώματα της οποίας προκαλούν πόνο στον ασθενή, δεν θα είναι αρκετά. Για την εξάλειψη του πόνου και την ανακούφιση του μυϊκού σπασμού, συνιστώνται οι ακόλουθες διαδικασίες φυσιοθεραπείας για τη βελτίωση των μεταβολικών διεργασιών:

 • Ενίσχυση?
 • ηλεκτροφόρηση;
 • διαδυναμικά ρεύματα;
 • θεραπεία μαγνητικού συντονισμού;
 • μαγνητοθεραπεία;
 • θεραπεία με λέιζερ.
φυσιοθεραπεία οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας

Η θεραπευτική γυμναστική δεν θα είναι επίσης περιττή, γιατί με τη βοήθειά της όχι μόνο μπορείτε να αφαιρέσετε το σύνδρομο πόνου, αλλά και να ενισχύσετε και να χαλαρώσετε τους μύες της πλάτης. Οι σωματικές ασκήσεις μπορούν να γίνουν όχι μόνο κατά την περίοδο έξαρσης της παθολογίας, αλλά και κατά την ανάκαμψη. Το μασάζ και η ρεφλεξολογία δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Χειρουργική επέμβαση

Για ορισμένους ασθενείς με νόσο σταδίου 4, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Το μέτρο αυτό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική θεραπεία δεν δίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, με την εμφάνιση σοβαρών νευρολογικών και κινητικών διαταραχών και την εμφάνιση κηλών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρούνται οι δισκοκήλες, μετά την οποία γίνεται πλαστική επέμβαση και ενισχύονται αξιόπιστα οι μετατοπισμένοι σπόνδυλοι.

Λαϊκές μέθοδοι θεραπείας

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στους άνδρες δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που παρατηρούνται στις γυναίκες. Τα θεραπευτικά μέτρα επιλέγονται ξεχωριστά για κάθε ασθενή, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Εκτός από τις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας, μπορεί να συνιστάται η παραδοσιακή ιατρική. Ο ασθενής πρέπει να συντονίζει όλες τις ενέργειές του με τον γιατρό. Καλά αποτελέσματα σε σύνθετη θεραπεία έδωσαν τέτοια φυτικά προϊόντα:

 • Για να παρασκευάσετε μια αλοιφή που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην πληγείσα περιοχή, πρέπει να πάρετε πέντε κόκκινες πιπεριές και 1/2 φλιτζάνι κηροζίνη και φυτικό λάδι. Μετά τη λήψη μιας θεραπευτικής έγχυσης, πρέπει να λιπάνουν τα επώδυνα σημεία τη νύχτα. Βάλτε μια στεγνή μάλλινη κομπρέσα πάνω από την περιοχή που έχει υποστεί επεξεργασία.
 • Αναμείξτε ίσες ποσότητες βουτύρου και κώνων λυκίσκου, αυτή η σύνθεση εφαρμόζεται στην οσφυϊκή περιοχή, όταν δεν υπάρχει δύναμη να αντέξει τον πόνο και την ενόχληση.
κώνοι λυκίσκου για οσφυϊκή οστεοχονδρωσία

Οι λαϊκές θεραπείες δείχνουν καλά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια της θεραπείας της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα αυτής της παθολογίας σταδιακά εξαφανίζονται. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τέτοιες συνταγές αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων σημείων της νόσου.

Συνέπειες της νόσου

Τα συμπτώματα της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας σε άνδρες και γυναίκες προκαλούν σοβαρή ταλαιπωρία, ένα άτομο δεν μπορεί να καθίσει κανονικά, να κοιμηθεί καλά και να βιώνει συνεχώς δυσφορία. Εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα στις πρώτες εκδηλώσεις της νόσου, τότε η οστεοχόνδρωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές με τη μορφή φλεγμονής του ισχιακού νεύρου. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην οσφυϊκή μοίρα και το πόδι, ίσως ακόμη και μούδιασμα των άκρων. Για να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν τον πόνο, πολλοί ασθενείς περπατούν, σκύβοντας στην υγιή πλευρά, αλλά αυτή η θέση επιδεινώνει μόνο την ασθένεια: ο βαθμός καμπυλότητας του κορμού της σπονδυλικής στήλης αυξάνεται και η διαδικασία καταστροφής του δίσκου επιταχύνεται.

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή μπορεί να θεωρηθεί η αστάθεια των σπονδύλων. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη λειτουργία στερέωσης των σπονδύλων και η οσφυϊκή περιοχή, υπό μεγάλο φορτίο, αρχίζει να γλιστράει προς τα κάτω από το ιερό οστό. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή των συστημάτων εσωτερικών οργάνων. Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή της μήτρας, των εξαρτημάτων και οι άνδρες έχουν προβλήματα με την ισχύ.

Προληπτικά μέτρα

Μπορείτε να αποτρέψετε την ασθένεια εάν χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες μεθόδους:

 • εξαλείψτε τα βαριά φορτία στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • ενίσχυση των μυών της πλάτης?
 • Διατηρήστε τη σωστή στάση του σώματος.
 • ενισχύστε τη σπονδυλική στήλη με τακτική σωματική δραστηριότητα.
 • γυμναστική για οσφυϊκή οστεοχονδρωσία
 • τηρείτε τη σωστή διατροφή.
 • ρυθμίζουν την ανάπαυση?
 • θεραπεύστε έγκαιρα τον πόνο στην πλάτη.

Μόνο μια έγκαιρη επίσκεψη στον γιατρό και η ολοκληρωμένη θεραπεία θα δώσει την ευκαιρία να αποφευχθούν οι επιπλοκές και να επιστρέψετε στον προηγούμενο τρόπο ζωής.