Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης: θεραπεία και συνέπειες

πόνος στον αυχένα με οστεοχονδρωσία

Στο άρθρο, θα εξετάσουμε τα συμπτώματα και τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Τι είναι αυτή η παθολογία; Πώς εκδηλώνεται;

Η οστεοχονδρωσία είναι μια ασθένεια που είναι πρακτικά η πιο κοινή στον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι μετά από 30 ετών πάσχουν από αυτήν την παθολογία σε διάφορες μορφές. Υπάρχει επίσης μια τάση για αναζωογόνηση της νόσου, δηλαδή για μείωση του ορίου ηλικίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται κυρίως με τη δουλειά, όπου ένα άτομο περνά τον περισσότερο χρόνο καθισμένο και οδηγεί έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Παρεμπιπτόντως, μια τέτοια ασθένεια είναι επικίνδυνη και κάθε άτομο πρέπει να γνωρίζει τι είναι η οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας, πώς εμφανίζεται, πώς να την αντιμετωπίσει και πώς να μπορεί να εντοπίσει τα συμπτώματά της.

ο γιατρός καταδεικνύει αυχενική οστεοχονδρωσία

Οι κύριες αιτίες εμφάνισης της νόσου

Ένα άτομο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η κάθετη τοποθέτηση της σπονδυλικής στήλης να οδηγεί στο γεγονός ότι οι σπόνδυλοι θα συμπιέζονται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας έτσι στο οστό και τον χόνδρο ιστό να υποβαθμίζεται και να παραμορφώνεται σταδιακά.

Η σπονδυλική στήλη ξεκινά πάντα με την αυχενική περιοχή, η οποία έχει επτά σπονδύλους. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ευάλωτο μέρος του, επειδή υπάρχει αυξημένη κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα. Μια τέτοια ασθένεια της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αντανακλάται, πρώτα απ 'όλα, στους ίδιους τους δίσκους, επειδή είναι ένα αδύναμο σημείο στη σπονδυλική στήλη.

Η συχνότητα εκφυλιστικής νόσου του δίσκου της τραχηλοθωρακικής περιοχής βοηθάται από παράγοντες όπως το μικρό μέγεθος των σπονδύλων και η σχετική αδυναμία των μυών του αυχένα. Επιπλέον, η κακή παροχή αίματος στον ιστό του χόνδρου επηρεάζει την αναπτυσσόμενη ασθένεια. Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Κρίνοντας από αυτό, η ανάπτυξη αυτής της νόσου φαίνεται να είναι μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία, όπου είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί η αιτία. Αν και έχει βρεθεί σύνδεση μεταξύ καθιστικού τρόπου ζωής και οστεοχόνδρωσης της αυχενικής θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εντούτοις, παρόμοια ασθένεια εντοπίζεται συχνά σε εκπαιδευμένα άτομα, ιδιαίτερα σε αθλητές, λόγω του ότι έχουν αυξημένο φορτίο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Σηκώνουν διάφορα βάρη (μπάρα, βάρη), γεγονός που οδηγεί σε παραμόρφωση των δίσκων. Όλα λοιπόν χρειάζονται ένα μέτρο.

ραντεβού με ειδικό για αυχενική οστεοχονδρωσία

Σε ηλικιωμένους και ηλικιωμένους, κατά κανόνα, μια τέτοια υποβάθμιση των σπονδυλικών δομών είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με τη γήρανση του σώματος και την αδυναμία της άμυνας του. Αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει ένας παθολογικός τύπος οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται λόγω εσωτερικών ή εξωτερικών αρνητικών παραγόντων. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • διάφοροι τραυματισμοί στην πλάτη.
 • ραχιόκαμψη
 • βαρύς βάρος;
 • ακατάλληλη στάση?
 • υποδυναμία?
 • σκληρή σωματική εργασία ·
 • διαταραγμένες μεταβολικές διεργασίες.
 • υποθερμία
 • υπερβολική εργασία, άγχος?
 • μεταδοτικές ασθένειες;
 • κληρονομικότητα;
 • συγγενείς παθολογίες ή ειδικά χαρακτηριστικά της δομής του σώματος.

Στάδια της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η παθολογία έχει τέσσερα στάδια. Μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο στάδιο της νόσου υπάρχει σε έναν ασθενή, σύμφωνα με τη γενική ανάλυση, καθώς τις περισσότερες φορές το επίπεδο της υποβάθμισης του ιστού των οστών μπορεί να μην συμπίπτει με τα συμπτώματα που παρατηρούνται στον ασθενή.

Το πρώτο στάδιο της νόσου

Σε αυτό το στάδιο, ήδη πραγματοποιούνται καταστροφικές ενέργειες στους σπονδύλους. Αλλά τα συμπτώματα της αυχενικής οστεοχονδρωσίας δεν είναι ακόμη πολύ έντονα. Οι άνθρωποι μπορεί να μην τα παρατηρήσουν ή να μην συσχετίσουν αυτά τα σημάδια με μια ασθένεια της σπονδυλικής στήλης, το αποκαλούν άγχος ή τυπική υπερκόπωση.

Το δεύτερο στάδιο της νόσου

Όπως ήδη σημειώθηκε, τα συμπτώματα και η θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας είναι στενά συνδεδεμένα.

Σε αυτό το στάδιο, συμβαίνει μια αισθητή αραίωση του δίσκου και εμφανίζονται ρωγμές στην επιφάνειά του. Τα συμπτώματα της αυχενικής οστεοχονδρωσίας σε αυτό το στάδιο παρατηρούνται σε συνεχή πόνο, μούδιασμα του προσώπου, αδυναμία.

πόνος στον αυχένα με οστεοχονδρωσία

Τρίτο στάδιο

Πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε αυτό το στάδιο; Εμφανίζονται κήλες δίσκων, επηρεάζονται τα αυχενικά αγγεία και οι μύες. Το άτομο παρατηρεί ζάλη και πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Το τέταρτο στάδιο της νόσου

Με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εμφανίζονται συχνά οστεόφυτα - ο πολλαπλασιασμός του οστικού ιστού που προστατεύει τους σπονδύλους από το άγχος, ως αποτέλεσμα του οποίου οδηγεί σε τσίμπημα των νεύρων. Αυτό χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία κίνησης και βλάβη στις παρακείμενες αρθρώσεις.

Σημάδια οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι:

 • Έντονοι πόνοι στους ώμους και το λαιμό.
 • Αποδυνάμωση των μυών.
 • Αυξημένη εφίδρωση.
 • Διαταραγμένος συντονισμός.
 • Μούδιασμα στα χέρια.
 • Ζάλη.
 • Υπέρταση.
 • Μειωμένη ακοή και όραση.
 • Πονοκέφαλο.

Αυτά τα συχνά συμπτώματα οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορούν να εκδηλωθούν σε όλα τα στάδια της νόσου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνο μερικά σημάδια από αυτήν τη λίστα είναι ορατά, ενώ τα υπόλοιπα μπορεί να απουσιάζουν εντελώς. Ο ασθενής που τα συνάντησε για πρώτη φορά πρακτικά δεν διαγιγνώσκει την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να απευθυνθεί σε διαφορετικούς γιατρούς - καρδιολόγους, νευροπαθολόγους, θεραπευτές, χειρουργούς. Και μια αξιόπιστη διάγνωση στο τέλος μπορεί να προσδιοριστεί με σημαντική καθυστέρηση.

Κίνδυνος παθολογίας

Δεν γνωρίζουν όλοι τα συμπτώματα και τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας.

Τα πιο αρχικά συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας μπορεί να εμφανιστούν ήδη από 20 χρόνια, ενώ ο πόνος και η ενόχληση είναι ήπιες, έτσι πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να περιμένουν, με την ελπίδα ότι τα συμπτώματα θα περάσουν, να αναβάλουν την επίσκεψη στο γιατρό και να μην ξεκινήσουν θεραπεία. Τα συμπτώματα σε πρώιμο στάδιο της οστεοχονδρωσίας μπορούν πραγματικά να εξαφανιστούν από μόνα τους, αλλά αυτή η ασθένεια δεν θα φύγει από ένα άτομο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί πρόληψη και θεραπεία, η οστεοχονδρόζη αρχίζει να αναπτύσσεται περαιτέρω και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

πόνος στην ωμοπλάτη με αυχενική οστεοχονδρωσία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης;

Στο πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα είναι ήπια, οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μην παίρνουν σοβαρά αυτήν την ασθένεια. Αλλά εάν ο ασθενής δεν ξεκινήσει θεραπεία στην αρχή της ανάπτυξης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες, σοβαρές επιπλοκές. Οι συνέπειες ενός παραμελημένου σταδίου είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο δεν μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες του. Αυτό μπορεί συχνά να συνοδεύεται από βλάβες σε παρακείμενα τμήματα. Μια τέτοια εγκαταλειμμένη οστεοχονδρωσία θα οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες συνέπειες, ακολουθούμενες από αναπηρία.

Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθούν:

 • διόγκωση μεσοσπονδύλιων δίσκων ·
 • προεξοχές και μεσοσπονδύλιες κήλες.
 • απώλεια δίσκων?
 • οσφυαλγία ή ισχιαλγία
 • σπινώσεις του νωτιαίου σωλήνα.

Σε ειδικές περιπτώσεις, οι ασθένειες που αναφέρονται παραπάνω αναγκάζονται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση και η συνέπεια ενός προχωρημένου σταδίου είναι η αναπηρία.

Τα προβλήματα που αναφέρονται παραπάνω είναι χαρακτηριστικά της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Επιπλοκές της νόσου

Ο κίνδυνος της νόσου έγκειται στο γεγονός ότι η αυχενική περιοχή συνδέεται με τα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα. Οι συνέπειες της νόσου της αυχενικής οστεοχονδρωσίας είναι διαταραχές του ύπνου, ημικρανίες, προβλήματα όρασης, ζάλη. Με μια προχωρημένη ασθένεια, τα αναφερόμενα συμπτώματα θα γίνουν πιο αισθητά. Με την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας, υπάρχει πιθανότητα ταυτόχρονων προβλημάτων:

πόνος στο λαιμό με οστεοχονδρωσία
 • υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση και αγγειακή δυστονία.
 • νόσο του θυρεοειδούς;
 • αιθουσαίες διαταραχές.
 • υπέρταση ή υπόταση
 • Εγκεφαλικό;
 • Επικονδυλίτιδα
 • βραχιόνιος περιαρθρώσεις.

Διαγνωστικά της παθολογίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Τα συμπτώματα και η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ενδιαφέρουν πολλούς.

Για σωστή διάγνωση, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή. Θα παραπέμψει σε άλλους ειδικούς - νευρολόγο, σπονδυλολόγο, ορθοπεδικό.

Για τη διάγνωση της νόσου, επισυνάπτονται οι ακόλουθοι τύποι μελετών:

 • Η αξονική τομογραφία;
 • ακτινογραφία;
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Σάρωση Doppler.

Η ακτινογραφία αποκαλύπτει την παρουσία αναπτύξεων, μετατόπιση των σπονδύλων, εναποθέσεις αλατιού και οστεόφυτα, σφραγίδες δίσκων. Με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας, μπορείτε να πάρετε μια αρκετά ογκώδη ιδέα για τα όργανα, στην περίπτωση αυτή, της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Θα επιτρέψει λεπτομερώς το στάδιο της παθολογικής διαδικασίας, καθώς και τη φύση της σύσφιξης των νεύρων, το ύψος των δίσκων και τη δομή των οστεοφυτών. Η μαγνητική τομογραφία παρέχει μια ακόμη πιο λεπτομερή εικόνα της δομής της σπονδυλικής στήλης. Ένας υπερηχογράφος μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο έχει αλλάξει η ροή του αίματος στα μεγάλα αγγεία του λαιμού, η οποία προκλήθηκε από τη νόσο.

διάγνωση της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας με εικόνες

Θεραπεία αυτής της ασθένειας

Τα συμπτώματα και η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι αλληλένδετα.

Για να μπορέσει ένα άτομο να αντισταθεί στην ασθένεια, η ιατρική αναπτύσσει πολλές μεθόδους. Υπάρχουν επίσης θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι. Αλλά αυτή η διαδικασία είναι μακρά και η πλήρης αποκατάσταση είναι απίθανη, ειδικά στα γηρατειά. Αλλά αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είναι δυνατό να σταματήσουν και να επιβραδύνουν τις παθολογικές διεργασίες στη σπονδυλική στήλη σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου.

Στα πρώτα στάδια της νόσου, οι μέθοδοι αντιμετώπισης της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας είναι κυρίως συντηρητικές. Για τη θεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες μέθοδοι:

 • φυσιοθεραπεία;
 • φάρμακα?
 • μασάζ;
 • φυσιοθεραπεία;
 • ειδικές συσκευές για τη στερέωση της σπονδυλικής στήλης.

Εάν μια τέτοια ασθένεια έχει περάσει σε ακραίο στάδιο, ενώ η οστεοχονδρική δομή της σπονδυλικής στήλης έχει καταστραφεί, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του λαιμού.

Φάρμακα για τη θεραπεία της παθολογίας

Απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης:

 • αναλγητικά?
 • βιταμίνες?
 • χονδροπροστατευτικά?
 • αντιφλεγμονώδη φάρμακα ·
 • αντισπασμωδικά.

Όταν εμφανιστεί ένα σύνδρομο οξέος πόνου, το οποίο σχετίζεται με την οστεοχονδρωσία, το πιο σημαντικό έργο είναι να το αφαιρέσουμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λαμβάνονται στοματικά αναλγητικά, αλλά εάν η επίδρασή τους δεν είναι αισθητή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλεισμός της νοβοκαΐνης.

Τα συμπτώματα και η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης παραμένουν συχνά αμφιλεγόμενα για πολλούς.

Συχνά λαμβάνονται αντισπασμωδικά. Τα μυοχαλαρωτικά δείχνουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην οστεοχόνδρωση. Ως αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει αλοιφές που περιέχουν μη στεροειδή φάρμακα.

Εάν υπάρχουν σημεία που σχετίζονται με διαταραχή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο και στο σύνδρομο της σπονδυλικής αρτηρίας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε φάρμακα που αφαιρούν τις δυσάρεστες εκδηλώσεις τους - φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και νοοτροπικά φάρμακα.

Τα συμπτώματα και η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δεν είναι πλέον μυστικό.

πόνος στο λαιμό ενός κοριτσιού με οστεοχονδρωσία

Ασκήσεις φυσιοθεραπείας

Η φυσικοθεραπεία είναι ο απλούστερος και πιο προσιτός τύπος θεραπείας και πρόληψης της αυχενικής οστεοχόνδρωσης και είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικός. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Με την αυχενική οστεοχόνδρωση, ο κορεσμός των τάξεων δεν παίζει μεγάλο ρόλο, χρειάζεται μόνο η κανονικότητά τους. Πρώτα απ 'όλα, η φυσική αγωγή έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τους μυς του λαιμού, το καθήκον των οποίων είναι να αντισταθμίσει την έλλειψη λειτουργικότητας της σπονδυλικής στήλης και να βοηθήσει στην υποστήριξη των εξασθενημένων σπονδύλων. Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης πρέπει να είναι τακτική.

Η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των μυών. Τέτοιες ασκήσεις μπορεί να είναι πολύ απλές, συμπεριλαμβανομένης της στροφής και της κλίσης του κεφαλιού προς διαφορετικές κατευθύνσεις, και αρκετά περίπλοκες, που περιλαμβάνουν χέρια για να βοηθήσουν τους αυχενικούς μυς. Μπορούν να γίνουν τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να εργάζεστε όλη την ώρα καθισμένοι, τότε είναι πολύ χρήσιμο να εκτελείτε διάφορες ασκήσεις κάθε ώρα κάθεστε σε ένα τραπέζι και μια οθόνη. Αλλά είναι απαραίτητο να γίνει αυτό μόνο όταν δεν υπάρχει έξαρση της νόσου και δεν υπάρχει σύνδρομο πόνου. Διαφορετικά, αυτές οι ίδιες ασκήσεις μπορούν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης για την ενίσχυση των μυών της ζώνης του ώμου, για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ελαφρούς αλτήρες σε τακτικές ασκήσεις. Ωστόσο, η άρση βαρών όπως τα βραστήρια ή τα μπάρα αντενδείκνυται. Οι τακτικές κολυμβητικές δραστηριότητες μπορούν να είναι χρήσιμες, καθώς ανακουφίζουν από το άγχος στη σπονδυλική στήλη.

Εξετάσαμε τα συμπτώματα και τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.