Οσφυαλγία: ταξινόμηση, αιτίες και παράγοντες κινδύνου, εξέταση και θεραπεία ασθενών

Οσφυαλγία

Ο πόνος στην πλάτη κατέχει ηγετική θέση μεταξύ όλων των συνδρόμων πόνου, εμφανίζεται στο 80-100% των ανθρώπων και προκαλεί μακροχρόνια αναπηρία στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία προσωρινής αναπηρίας και η πέμπτη συχνότερη αιτία νοσηλείας . Ο επίμονος ή συχνά επαναλαμβανόμενος πόνος στην πλάτη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ταλαιπωρία στους ασθενείς και να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε ποιες ασθένειες και καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη, πώς εξετάζονται οι ασθενείς με πόνο και ποια θεραπεία μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός.


Ταξινόμηση του πόνου στην πλάτη

Από παθοφυσιολογικής άποψης διακρίνονται οι αλγογόνοι, οι νευροπαθητικοί και οι δυσλειτουργικοί τύποι πόνου. Ο πόνος στον πόνο εμφανίζεται μέσω της άμεσης βλάβης των ιστών και της ενεργοποίησης των περιφερειακών υποδοχέων πόνου. Ο νευροπαθητικός πόνος αναπτύσσεται όταν υπάρχει βλάβη που επηρεάζει το σωματοαισθητικό σύστημα. Ο δυσλειτουργικός πόνος σχηματίζεται λόγω νευροδυναμικών διαταραχών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Κατά κανόνα, κατά την εξέταση ασθενών με δυσλειτουργικό πόνο, δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν οργανικές ασθένειες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την εμφάνιση του συνδρόμου του πόνου. Επιπλέον, υπάρχει συσχετισμένος πόνος, χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου είναι η οσφυαλγία.

Ανάλογα με τη θέση του συνδρόμου πόνου, υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι πόνου στην πλάτη:

 • αυχεναλγία - πόνος στον αυχένα.
 • τραχηλοκραναλγία - πόνος στον αυχένα που εξαπλώνεται στο κεφάλι.
 • τραχηλοβραχιαλγία - πόνος στον αυχένα που ακτινοβολεί στο χέρι.
 • Θωρακαλγία - πόνος στη μέση της πλάτης και της περιοχής του θώρακα.
 • lumbodynia - πόνος στην οσφυϊκή και/ή στην οσφυϊκή και οσφυϊκή περιοχή.
 • οσφυϊκή οσφυαλγία - πόνος στη μέση που ακτινοβολεί στο πόδι.
 • ιερολαγνεία - πόνος στην ιερή περιοχή.
 • κοκκυδυνία - πόνος στην ουρά.

Ανάλογα με την πορεία του συνδρόμου πόνου, διακρίνονται οι οξεία (διάρκειας μικρότερης των 4 εβδομάδων), η υποξεία (4 έως 12 εβδομάδες) και η χρόνια (πάνω από 12 εβδομάδες). Στους περισσότερους ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ο πόνος στην πλάτη είναι οξύς, επιμένει για αρκετές ημέρες και ανακουφίζεται εύκολα με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μυοχαλαρωτικά. Στο ένα τρίτο περίπου των ασθενών, ο πόνος επιμένει για έξι εβδομάδες και γίνεται επίμονος. Η χρονιότητα του συνδρόμου πόνου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών στον ασθενή, αίσθημα προσμονής πόνου, σχηματισμό «συμπεριφοράς πόνου» και ευερεθιστότητα. Από αυτή την άποψη, η μετάβαση του πόνου σε χρόνια μορφή απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση του ασθενούς, την επιλογή πιο πολύπλοκων θεραπευτικών σχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών.

Ανάλογα με το ποιες δομές της σπονδυλικής στήλης εμπλέκονται στην παθολογική διαδικασία, στην κλινική εικόνα της νόσου κυριαρχούν τα συμπιεστικά ή αντανακλαστικά σύνδρομα. Τα συμπιεστικά σύνδρομα αναπτύσσονται όταν οι αλλοιωμένες δομές της σπονδυλικής στήλης συμπιέζουν τις ρίζες, τα αιμοφόρα αγγεία ή τον νωτιαίο μυελό. Τα αντανακλαστικά σύνδρομα προκύπτουν ως αποτέλεσμα ερεθισμού διαφόρων δομών της σπονδυλικής στήλης. Με βάση τον εντοπισμό, διακρίνονται τα σπονδυλογενή σύνδρομα της αυχενικής, θωρακικής και οσφυοϊερής σπονδυλικής στήλης.

Αιτίες πόνου στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών ορθοπεδικών και νευρολογικών παθολογιών, ορισμένων ασθενειών εσωτερικών οργάνων, μεταβολικών διαταραχών και διεργασιών όγκου. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις πιο κοινές αιτίες πόνου στην πλάτη.

Εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στην πλάτη. Ο εντοπισμός του πόνου αντιστοιχεί στο επίπεδο της βλάβης. Έτσι, ο πόνος στον αυχένα, που μερικές φορές ακτινοβολεί στο κεφάλι, δείχνει παθολογικές αλλαγές στην αυχενική περιοχή, ο πόνος στη σπονδυλική στήλη στη μέση της πλάτης υποδηλώνει βλάβη στη θωρακική περιοχή και στην οσφυϊκή περιοχή - προβλήματα στην οσφυοϊερή σπονδυλική στήλη. Ο πόνος στην οστεοχονδρωσία είναι συνήθως μέτριος, θαμπός, σταθερός ή περιοδικός, εντείνεται μετά τη σωματική δραστηριότητα και εξασθενεί κατά την ηρεμία. Από φόβο μήπως προκληθεί επίθεση, οι ασθενείς αλλάζουν τη θέση του σώματός τους αργά και προσεκτικά.

Με την πρόοδο των παθολογικών αλλαγών, η σπονδυλική οστεοχόνδρωση μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μεσοσπονδυλικής κήλης, η οποία χαρακτηρίζεται από τοπικό παροδικό αμβλύ πόνο που εντείνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, μακροχρόνια παραμονή σε στατική θέση και εξαφανίζεται σε ξαπλωμένη θέση. Σταδιακά, ο πόνος γίνεται σταθερός, σε συνδυασμό με έντονη μυϊκή ένταση· ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν οσφυϊκή μοίρα και οσφυαλγία - κρίσεις οξέος έντονου πόνου στην οσφυϊκή περιοχή και στο οπίσθιο μέρος του μηρού.

Με εκφυλιστικές αλλαγές στις αρθρώσεις όψεων που συνδέουν τις αρθρικές διεργασίες των παρακείμενων σπονδύλων, αναπτύσσεται σπονδυλαρθρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται ως τοπικός πόνος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των κινήσεων και υποχωρεί με την ανάπαυση. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι ασθενείς αναπτύσσουν πρωινή δυσκαμψία και συνεχή θαμπό πόνο στην πλάτη στην πάσχουσα περιοχή, ο οποίος αυξάνεται με την παρατεταμένη στάση του σώματος.

Μια άλλη εκφυλιστική ασθένεια της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται με θαμπό πόνο στην πλάτη είναι η σπονδύλωση - μια χρόνια παθολογία που συνοδεύεται από εκφυλιστικές αλλαγές στα πρόσθια μέρη των μεσοσπονδύλιων δίσκων, ασβεστοποίηση του πρόσθιου διαμήκους συνδέσμου και σχηματισμό οστεοφύτων στο πρόσθιο και πλευρικά μέρη της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος με σπονδύλωση είναι τοπικής φύσης, εντείνεται προς το τέλος της ημέρας, με φόντο υπερφόρτωσης, υποθερμίας, ξαφνικών κινήσεων, μερικές φορές τη νύχτα. Η σπονδύλωση χαρακτηρίζεται από πολύ αργή εξέλιξη· απουσία άλλων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, οι κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να μην επιδεινωθούν για δεκαετίες.

Ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης

Ο πόνος στην πλάτη συχνά παρατηρείται με συγγενείς ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης, μερικές φορές σε συνδυασμό με νευρολογικά συμπτώματα. Ορισμένες δυσπλασίες της σπονδυλικής στήλης είναι ασυμπτωματικές για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκδηλώνονται μόνο στην εφηβεία ή ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να εμφανιστεί με τις ακόλουθες παθολογίες:

 • Δισχιδής ράχη.Η κλειστή μορφή της παθολογίας εκδηλώνεται με μέτριο τοπικό πόνο στην οσφυοϊερή περιοχή, που συχνά συνοδεύεται από αισθητηριακές και αντανακλαστικές διαταραχές και μυϊκή υπόταση.
 • Ιεροποίηση.Μια συγγενής ανωμαλία της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία ο πέμπτος οσφυϊκός σπόνδυλος συγχωνεύεται πλήρως ή μερικώς με τον ιερό οστό, είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και συχνά είναι ασυμπτωματική, αλλά σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να συνοδεύεται από πόνο. Σε πρώιμη έναρξη (σε ηλικία περίπου 20 ετών), ο πόνος εμφανίζεται μετά από υπερβολική σωματική δραστηριότητα, πτώση στα πόδια ή άλμα, ακτινοβολία στα κάτω άκρα και μερικές φορές σε συνδυασμό με παραισθησία. Χαρακτηριστικά, ο πόνος μειώνεται όταν ξαπλώνετε και εντείνεται όταν κάθεστε στις φτέρνες σας, πηδάτε ή στέκεστε. Η όψιμη έναρξη του συνδρόμου πόνου προκαλείται από δευτερογενείς αλλαγές στις αρθρώσεις και τους σπονδύλους. Ο πόνος εμφανίζεται στη μέση ή μεγάλη ηλικία και συνήθως εντοπίζεται μόνο στην οσφυϊκή χώρα.
 • οσφυαλίωση.Μια συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία ο πρώτος ιερός σπόνδυλος διαχωρίζεται μερικώς ή πλήρως από το ιερό οστό και «μετατρέπεται» σε επιπλέον (έκτο) οσφυϊκό σπόνδυλο, είναι ο λόγος επίσκεψης σε γιατρούς στο 2% περίπου όλων των περιπτώσεων οσφυαλγίας. Σημάδια παθολογίας εμφανίζονται σε νεαρή ηλικία. Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τη μορφή της οσφυαλγίας. Στην οσφυϊκή μορφή, οι ασθενείς ενοχλούνται από πόνους στη μέση και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος ανακουφίζεται με τη λήψη ΜΣΑΦ. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ισχιακής μορφής είναι η ακτινοβόληση του πόνου στους γλουτούς και στα κάτω άκρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανιχνεύεται παραβίαση της ευαισθησίας του δέρματος στον μηρό και την οσφυϊκή περιοχή.
 • Σφηνοειδείς σπόνδυλοι.Οι σφηνοειδείς σπόνδυλοι είναι μια συγγενής, λιγότερο συχνά επίκτητη, ανωμαλία που μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και πόνο στην πλάτη. Οι ασθενείς παραπονιούνται για αυξημένη κόπωση κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας, δυσφορία και πόνο στην πλάτη. Ανάλογα με τη θέση της παθολογίας, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους και δύσπνοια.

Επίκτητες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης

Με μικρές παραμορφώσεις στα στάδια I–II της παθολογίας, ο πόνος συνήθως απουσιάζει. Καθώς η διαδικασία εξελίσσεται, εμφανίζεται γκρίνια ή πόνος στην πλάτη, ο οποίος εντείνεται στο φόντο της σωματικής δραστηριότητας και της παρατεταμένης δυσάρεστης θέσης του σώματος. Το σύνδρομο πόνου παρατηρείται με τέτοιες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης όπως παθολογική κύφωση και λόρδωση, σκολίωση, κυφοσκολίωση, νόσος Scheuermann-Mau. Ενόχληση και μικρός πόνος στην πλάτη που προκαλείται από μη φυσιολογική στάση και μυϊκή αδυναμία μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε ασθενείς με κακή στάση του σώματος.

Τραυματισμοί στην πλάτη

Οι τραυματικοί τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη και τους γύρω μαλακούς ιστούς είναι μια άλλη κοινή αιτία πόνου στην πλάτη. Η σοβαρότητα του πόνου εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού:

 • Βλάβη.Όταν εμφανίζεται ένας μώλωπας, ο πόνος στην πλάτη είναι συνήθως τοπικός και μέτριας φύσης, υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες και εξαφανίζεται εντελώς 1-2 εβδομάδες μετά τον τραυματισμό.
 • Τραυματική σπονδυλολίσθηση.Η μετατόπιση των σπονδύλων τραυματικής φύσης συμβαίνει συχνότερα στην οσφυϊκή περιοχή. Οι ασθενείς παραπονιούνται για μέτριο ή έντονο πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, που ακτινοβολεί στα πόδια. Η ψηλάφηση της ακανθώδης απόφυσης είναι επώδυνη, το σύμπτωμα του αξονικού φορτίου είναι θετικό.
 • Συμπιεστικό κάταγμα της σπονδυλικής στήλης.Ο τραυματισμός προκαλείται συνήθως από άλμα ή πτώση από ύψος. Ο τραυματικός τραυματισμός συνοδεύεται από οξύ πόνο· με κάταγμα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ο έντονος πόνος στη μέση της πλάτης συχνά συνδυάζεται με δυσκολία στην αναπνοή. Στη συνέχεια, ο ασθενής παραπονείται για πόνο στην προβολή του κατεστραμμένου σπονδύλου, που μερικές φορές ακτινοβολεί στην κοιλιά. Ο πόνος μειώνεται όταν ξαπλώνετε, αυξάνεται με το βήχα, τις βαθιές αναπνοές, τις κινήσεις, καθώς και με την ορθοστασία, το κάθισμα και το περπάτημα.

Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι μια παθολογία του οστικού ιστού, η οποία συνοδεύεται από μείωση της μάζας, μείωση της αντοχής και αύξηση της ευθραυστότητας των οστών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος είναι ασυμπτωματική και εντοπίζεται κατά την ακτινογραφία. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς με οστεοπόρωση μπορεί να εμφανίσουν μικρό πόνο στη σπονδυλική στήλη, πιο συχνά στη θωρακική και οσφυϊκή περιοχή, ο οποίος εντείνεται με τη σωματική δραστηριότητα. Μερικές φορές ο πόνος στην πλάτη συνδυάζεται με πόνο στις πλευρές και στις αρθρώσεις του ισχίου.

Φλεγμονώδεις και μολυσματικές ασθένειες

Ο θαμπός πόνος και το αίσθημα ακαμψίας στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της παθολογίας είναι η εμφάνιση πόνου τη νύχτα, εντατικοποίηση το πρωί και μείωση της έντασής του μετά από σωματική δραστηριότητα ή ζεστό ντους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πόνος αυξάνεται επίσης κατά την ανάπαυση και μειώνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, ο πόνος εξαπλώνεται σταδιακά σε όλη τη σπονδυλική στήλη, η κινητικότητά της περιορίζεται και σχηματίζεται θωρακική κύφωση.

Οσφυαλγία μπορεί να εμφανιστεί λόγω μετατραυματικής ή μετεγχειρητικής οστεομυελίτιδας - φλεγμονής του μυελού των οστών, η οποία επηρεάζει όλα τα στοιχεία του οστού (περιόστεο, σπογγώδης και συμπαγής ουσία). Με τη σπονδυλική οστεομυελίτιδα, ο πόνος στη σπονδυλική στήλη έχει συνήθως σαφή εντοπισμό, είναι έντονης έκρηξης, εντείνεται απότομα κατά την προσπάθεια κίνησης και συνδυάζεται με υπερθερμία, αδυναμία, πυρετό και έντονο τοπικό οίδημα.

Όταν η λοίμωξη διεισδύει στον υποσκληρίδιο χώρο του νωτιαίου μυελού, μπορεί να σχηματιστεί ένα νωτιαίο επισκληρίδιο απόστημα, το οποίο εκδηλώνεται ως διάχυτος πόνος στην πλάτη και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος σε υψηλές τιμές. Οι ασθενείς εμφανίζουν τοπική ακαμψία των μυών της σπονδυλικής στήλης, πόνο κατά την κρούση των ακανθωδών διεργασιών και θετικά συμπτώματα έντασης. Με αυξημένη φλεγμονή, παρατηρείται μείωση των τενόντων αντανακλαστικών, εμφανίζεται πάρεση, παράλυση και πυελικές διαταραχές.

Η μολυσματική φλεγμονή της αραχνοειδούς μεμβράνης του νωτιαίου μυελού οδηγεί στην ανάπτυξη σπονδυλικής αραχνοειδίτιδας, η οποία εκδηλώνεται με παροδικό πόνο στην περιοχή της νεύρωσης των νευρικών ριζών. Σταδιακά, ο πόνος στη σπονδυλική στήλη γίνεται μόνιμος, θυμίζοντας την κλινική εικόνα της ριζίτιδας, συνοδεύεται από αισθητηριακές διαταραχές και κινητικές διαταραχές και πιθανή απώλεια ελέγχου της λειτουργίας των πυελικών οργάνων.

Νεοπλάσματα της σπονδυλικής στήλης

Οι καλοήθεις όγκοι της σπονδυλικής στήλης είναι συχνά ασυμπτωματικοί ή συνοδεύονται από ήπια, αργά εξελισσόμενα συμπτώματα. Οι πιο συχνοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης που ανιχνεύονται σε ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας είναι τα αιμαγγειώματα. Σε περίπου 10-15% των περιπτώσεων, συνοδεύονται από τοπικό πόνο στην πλάτη, ο οποίος αυξάνεται μετά τη σωματική δραστηριότητα και τη νύχτα. Η αιτία της ανάπτυξης πόνου στο αιμαγγείωμα της σπονδυλικής στήλης είναι ο ερεθισμός των υποδοχέων πόνου του περιόστεου και του οπίσθιου διαμήκους συνδέσμου.

Μεταξύ των κακοήθων όγκων της σπονδυλικής στήλης, το σάρκωμα της σπονδυλικής στήλης διαγιγνώσκεται συχνότερα. Στο αρχικό στάδιο, η ασθένεια χαρακτηρίζεται από ήπιο ή μέτριο διαλείπον πόνο, που επιδεινώνεται τη νύχτα. Η ένταση του πόνου αυξάνεται γρήγορα. Ανάλογα με τη θέση του όγκου, οι ασθενείς αισθάνονται πόνο στα χέρια, τα πόδια και τα εσωτερικά όργανα.

Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη μπορεί επίσης να είναι σημάδι μετάστασης νεοπλασμάτων εσωτερικών οργάνων. Αρχικά, ο πόνος είναι τοπικός, θαμπός, πονάει, θυμίζει την κλινική εικόνα της οστεοχονδρωσίας, αλλά γρήγορα εξελίσσεται, γίνεται σταθερός και ανάλογα με την εντόπιση μπορεί να ακτινοβολεί στα χέρια ή τα πόδια.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη πόνου στην πλάτη

Οι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση οσφυαλγίας μπορούν να χωριστούν σε διορθώσιμους και μη διορθώσιμους (κληρονομικότητα, ηλικία, φύλο). Οι ρυθμιζόμενοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • επαγγελματίας(εργασία που σχετίζεται με την ανύψωση βαρέων αντικειμένων, στατικά φορτία στη σπονδυλική στήλη, μονότονη σωματική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της συχνής κάμψης προς τα εμπρός και στροφής του σώματος, εργασίας που συνοδεύεται από διαδικασίες δόνησης).
 • ψυχοκοινωνική(μυϊκή δυσφορία που προκαλείται από την ύπαρξη υπό συνθήκες οξέος ή/και χρόνιου στρες)
 • ατομικά φυσικά και σωματικά χαρακτηριστικά(σκολίωση, κύφωση και άλλες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, αδύναμος μυϊκός κορσέ, μονότονες στερεοτυπικές κινήσεις).
 • Κακή διατροφή και γαστρεντερικές παθήσεις(δυσαπορρόφηση βιταμινών Β, κατανάλωση τροφών με μεγάλη ποσότητα βάσεων πουρίνης, υπερβολικό σωματικό βάρος).
 • κακές συνήθειες(κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ).

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι αρκετά συνηθισμένοι, αλλά μπορούν να εξαλειφθούν ή να περιοριστούν από τη διάρκεια της έκθεσης. Στο πλαίσιο τέτοιων προδιαθεσικών παραγόντων, η υποθερμία, η άβολη κίνηση ή μια οξεία στρεσογόνος κατάσταση αρκούν για να δημιουργηθεί ένα σύνδρομο πόνου.

Εξέταση ασθενών με οσφυαλγία

Τα κύρια καθήκοντα ενός νευρολόγου κατά την εξέταση ενός ασθενούς με οξεία ή χρόνια οσφυαλγία είναι να καθορίσει μια ακριβή τοπική διάγνωση και αιτιολογία του συνδρόμου πόνου. Στο αρχικό ραντεβού, ο γιατρός συνομιλεί με τον ασθενή, ανακαλύπτοντας όλες τις συνθήκες που περιβάλλουν την εμφάνιση του πόνου.

Λήψη ιστορικού

Αν και οι ασθενείς περιγράφουν διαφορετικά τον πόνο, ένα προσεκτικό ιστορικό μπορεί να υποδηλώνει παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από το σύνδρομο πόνου.

Έτσι, η ανάπτυξη οξέος πόνου με σαφή εντοπισμό, ο οποίος ανακουφίζεται καλά με τη λήψη αναλγητικών και δεν συνοδεύεται από παραβίαση της ευαισθησίας της επιφάνειας, είναι χαρακτηριστική των συνδρόμων πόνου που σχετίζονται με βλάβη στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, των συνδέσμων και των μυών. Το κάψιμο, ο πόνος που ακτινοβολεί στα άκρα και συνοδεύεται από αισθητικές διαταραχές μπορεί να προκληθεί από συμπιεστική ριζοπάθεια.

Ο πόνος που σχετίζεται με βλάβη στα εσωτερικά όργανα συχνά δεν έχει σαφή εντοπισμό, μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, αποχρωματισμό του δέρματος, υπερβολική εφίδρωση, είναι συχνά σπασμωδικός στη φύση και ακτινοβολεί στο αντίθετο μισό του σώματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οσφυαλγία χωρίς ακτινοβόληση του άκρου σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 50 ετών (ελλείψει ιστορικού κακοήθους νεοπλάσματος, κλινικών σημείων συστηματικής νόσου και νευρολογικού ελλείμματος) με πιθανότητα έως και 99% που προκαλείται από μυοσκελετικές διαταραχές, για παράδειγμα, σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου ή πόνο στις αρθρώσεις -συνδεσμική δυσλειτουργία.

Ωστόσο, ακόμη και κατά την πρώτη εξέταση του ασθενούς, ο γιατρός δίνει προσοχή σε σημεία που υποδεικνύουν ότι ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής παθολογίας. Έτσι, η παρουσία πυρετού, τοπικού πόνου και αύξησης της τοπικής θερμοκρασίας στην παρασπονδυλική περιοχή μπορεί να υποδηλώνει μολυσματική βλάβη της σπονδυλικής στήλης, απώλεια βάρους χωρίς αιτία, ιστορικό κακοήθων όγκων, επιμονή του πόνου σε ηρεμία - κακοήθη νεόπλασμα της σπονδυλικής στήλης στήλη, συνοδό ραγοειδίτιδα και αρθραλγία – σπονδυλοαρθρίτιδα.

Εξέταση ασθενούς

Η φυσική εξέταση για οσφυαλγία στις περισσότερες περιπτώσεις καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό της πηγής και της παθογένειας του συνδρόμου πόνου, την πρόταση ή τον ακριβή προσδιορισμό της φύσης της υποκείμενης παθολογικής διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια μιας νευρολογικής εξέτασης, ο γιατρός δίνει προσοχή στη στάση, τη στάση και το βάδισμα του ασθενούς, ελέγχει για συσπάσεις, παραμορφώσεις και ασυμμετρίες των άκρων, αξιολογεί την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης, διευκρινίζει την παρουσία και τη φύση κινητικών διαταραχών, αισθητηριακών και τροφικών διαταραχές και αλλαγές στα τενοντιακά αντανακλαστικά. Με βάση τα δεδομένα της έρευνας και τα αποτελέσματα της εξέτασης, ο νευρολόγος συνταγογραφεί πρόσθετες εξετάσεις για τον ασθενή.

Εργαστηριακή και οργανική διάγνωση

Οι εργαστηριακές και οργανικές μέθοδοι έρευνας βοηθούν στη διενέργεια διαφορικής διάγνωσης, στην επιβεβαίωση ή στην απόρριψη της ύποπτης διάγνωσης.

Κατά την εξέταση ασθενών με οσφυαλγία, η ακτινογραφία με λειτουργικές εξετάσεις, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία είναι κατατοπιστική. Για οξεία οσφυαλγία, συνιστάται στους ασθενείς να κάνουν γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος και εξετάσεις ούρων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μέθοδοι νευροαπεικόνισης όπως η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία έρχονται στο προσκήνιο. Το σπινθηρογράφημα ραδιοϊσοτόπων χρησιμοποιείται για τη διάγνωση τοπικών φλεγμονωδών ή μεταστατικών διεργασιών. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης βασίζεται στην πυκνομετρία. Για τον προσδιορισμό του επιπέδου βλάβης στις δομές του νωτιαίου μυελού και του περιφερικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αποσαφήνισης της φύσης της ριζοπάθειας, πραγματοποιείται ηλεκτρονευρομυογραφία.

Θεραπεία του πόνου στην πλάτη

Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας ασθενών με οσφυαλγία είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η πρόληψη της χρόνιας νόσου, η παροχή συνθηκών για μια πλήρη πορεία μέτρων αποκατάστασης και η πρόληψη της υποτροπής των παροξύνσεων.

Η βάση της συντηρητικής θεραπείας του συνδρόμου πόνου αποτελείται από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μυοχαλαρωτικά, αντικαταθλιπτικά, νευροτροπικές βιταμίνες και κάποιες άλλες μη φαρμακευτικές μεθόδους, που επηρεάζουν κυρίως το παθητικό συστατικό του πόνου, όπως μασάζ, θεραπευτικές ασκήσεις, χειρωνακτική θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της οξείας περιόδου, η υπερβολική σωματική δραστηριότητα αποκλείεται, αλλά αντί για μακροχρόνια ανάπαυση στο κρεβάτι, σε αυτούς τους ασθενείς εμφανίζεται πρόωρη επιστροφή στο συνηθισμένο επίπεδο δραστηριότητας προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός συνδρόμου χρόνιου πόνου. Συνιστάται αυστηρή ακινητοποίηση για τις πρώτες τρεις ημέρες. Για οξύ πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, χρησιμοποιείται ζώνη στερέωσης· για πόνο στον αυχένα, χρησιμοποιείται αυχενικό κολάρο. Ωστόσο, δεν συνιστάται η μακροχρόνια στερέωση της αυχενικής ή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εκτός από επιλεγμένες περιπτώσεις, όπως κάταγμα σπονδύλου ή παρουσία οσφυϊκής σπονδυλολίσθησης.

Καθώς το σύνδρομο πόνου υποχωρεί, συνταγογραφούνται στους ασθενείς φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες: συνιστάται υπερηχογράφημα, μαγνητική θεραπεία, ηλεκτρική διέγερση, ρεφλεξολογία, θεραπεία άσκησης και μασάζ και η χειρωνακτική θεραπεία γίνεται σύμφωνα με τις ενδείξεις.

Σε περίπτωση σπονδυλικής αστάθειας, συμπίεσης της σπονδυλικής στήλης, μεσοσπονδυλικής κήλης ή νεοπλασμάτων, ο ασθενής μπορεί να συστήσει χειρουργική θεραπεία. Το είδος και η έκταση της χειρουργικής επέμβασης επιλέγονται μεμονωμένα από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρικό συμβούλιο. Μετά την επέμβαση, χρησιμοποιούνται αντιβακτηριακά και αναλγητικά, νευροτροπικές βιταμίνες και άλλα φάρμακα και πραγματοποιούνται μέτρα αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων φυσιοθεραπευτικών τεχνικών, μασάζ και φυσικοθεραπείας.