Πόνος στο λαιμό

συμπτώματα πόνου στον αυχένα

Δεν υπάρχει ενήλικας που να μην έχει αισθανθεί ποτέ πόνο στον αυχένα στη ζωή του. Κάθε τέταρτη γυναίκα και κάθε έκτος άνδρας το βιώνουν συνεχώς. Ο καθιστικός τρόπος ζωής και ο χρόνος στον υπολογιστή επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ο πόνος στον αυχένα μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω αρθρώσεως της άρθρωσης του ώμου και οποιασδήποτε άλλης ασθένειας σε αυτή την περιοχή, στο άνω μέρος της πλάτης και των βραχιόνων ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Από αυτό το άρθρο μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τον πόνο στον αυχένα και πώς να τον εξαλείψετε.

Αιτίες πόνου στον αυχένα

Οι πιο συχνές αιτίες είναι οι ακόλουθες ασθένειες:

 • Αυχενική οστεοχόνδρωση, που επιπλέκεται από προεξοχή ή κήλη μεσοσπονδύλιων δίσκων. Η πιο κοινή και σημαντική αιτία πόνου στον αυχένα. Ο πόνος σχετίζεται με τσίμπημα των ριζών του νωτιαίου νεύρου από μερικώς ή πλήρως κατεστραμμένους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Ο πόνος είναι πολύ δυνατός, ξαφνικός, μπορεί να εντοπιστεί μόνο στον αυχένα (στη μία ή και στις δύο πλευρές) ή να εκπέμπεται σε άλλες περιοχές - στο κεφάλι, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στο χέρι, στην πλάτη, κάτω από την ωμοπλάτη κ. λπ. Η θεραπεία περιλαμβάνει θεραπείας πόνου, αποκατάστασης του χόνδρινου ιστού των δίσκων και ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα. Μερικές φορές τέτοιοι ασθενείς χρειάζονται τη βοήθεια νευροχειρουργού για την αφαίρεση του κατεστραμμένου δίσκου.
 • Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ρευματοειδής σπονδυλίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης διαδικασία στις αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η ασθένεια συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά απαρατήρητα, εξαπλώνεται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης από κάτω προς τα πάνω. Η περιοχή του τραχήλου της μήτρας είναι η τελευταία που προσβάλλεται. Εκδηλώνεται ως πόνος στον αυχένα, δυσκαμψία κίνησης, που υποχωρεί μετά την έναρξη της σωματικής δραστηριότητας. Με την πάροδο του χρόνου ο πόνος εντείνεται και η σπονδυλική στήλη μένει ακίνητη. Η μακροχρόνια θεραπεία με ρευματολόγο θα βοηθήσει.
 • Αρθροπάθεια των αρθρώσεων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ακάλυπτη αρθροπάθεια). Η αιτία του πόνου στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού σε αυτή την περίπτωση είναι οι εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στις μικρές αρθρώσεις που συνδέουν τους αυχενικούς σπονδύλους. Συχνά έχει επαγγελματική καταγωγή, αναπτύσσεται όταν εργάζεστε σε ακίνητη κατάσταση με σκυμμένο ή αναγκαστικά γυρισμένο κεφάλι ή μετά από τραυματισμούς. Συμπτώματα: πόνος στο σημείο της βλάβης, ακτινοβολία στον ώμο και τσούξιμο κατά την κίνηση, μερικές φορές πονοκέφαλοι, ζάλη, υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα ακοής. Θεραπεία από νευρολόγο και ρευματολόγο.
 • Το Torticollis είναι μια αλλαγή στη θέση του λαιμού που εμποδίζει το κεφάλι να γυρίσει και άλλες κινήσεις. Μπορεί να είναι συγγενής (σε παιδιά) και επίκτητος (σε ενήλικες) μετά από τραυματισμούς, με φόντο τραχιές ουλές δέρματος, επίμονο σπασμό των αυχενικών και ινιακών μυών κατά τη διάρκεια εκφυλιστικών-δυστροφικών και φλεγμονωδών διεργασιών στη σπονδυλική στήλη και τους γύρω μαλακούς ιστούς. Συμπτώματα: κλίση του κεφαλιού και ανασηκωμένος ώμος στην πληγείσα πλευρά, πόνος στον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού όταν προσπαθείτε να γέρνετε το κεφάλι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο πόνος αυξάνεται με τη σωματική δραστηριότητα και το άγχος. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική (για σπασμούς) ή χειρουργική, να γίνεται από χειρουργό ή ορθοπεδικό τραυματολόγο.
 • Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου (MPS) σχετίζεται με ερεθισμό των νευρικών απολήξεων στους μύες, που οδηγεί στον σπασμό και τον πόνο τους.

Κλινική ανατομία του λαιμού

ανατομία του λαιμού

Σε περίπτωση εκφυλιστικών-δυστροφικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, καθώς και αρθρίτιδας της όψης (μεταξύ μεμονωμένων σπονδύλων), οι αρθρώσεις, οι αναπτύξεις των οστών ή οι πρησμένοι μαλακοί ιστοί μπορούν να συμπιέσουν τη σπονδυλική αρτηρία, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο, πονοκεφάλους και ζάλη . Ο πόνος μπορεί επίσης να είναι συνέπεια της συμπίεσης των ριζών της σπονδυλικής στήλης που εκτείνονται από το νωτιαίο μυελό. Κατά μήκος του πλέγματος του βραχιονίου νεύρου τέτοιος πόνος ακτινοβολεί στον βραχίονα.

Πρώτες βοήθειες για πόνο στον αυχένα - τι να κάνετε

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, αλλά μερικές φορές εμφανίζεται οξύς, ξαφνικά με τη μορφή οσφυαλγίας με ακτινοβολία σε άλλες περιοχές. Είναι δύσκολο να αντέξεις τέτοια βάσανα. Τι να κάνετε, πώς να απαλλαγείτε από αυτά;

Δισκία και αλοιφές για πόνο στον αυχένα

Αλγόριθμος αυτοβοήθειας έκτακτης ανάγκης:

 • Πάρτε ένα ηρεμιστικό - ο πανικός επιδεινώνει μόνο την κατάσταση. μπορείτε να πάρετε: 20 σταγόνες καταπραϋντικών σταγόνων ή ένα δισκίο με την ουσία διάλυμα λεβομενθόλης σε ισοβαλερικό μενθύλιο κάτω από τη γλώσσα. αυτά τα φάρμακα όχι μόνο καταπραΰνουν, αλλά και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του μυϊκού σπασμού και του σχετικού πόνου. Μπορείτε επίσης να πάρετε 1 – 2 ταμπλέτες εκχυλίσματος βαλεριάνας ή οποιοδήποτε άλλο ηρεμιστικό που έχετε στη διάθεσή σας.
 • Πάρτε παυσίπονα (προαιρετικά).
 • Για να απαλλαγείτε από τον πόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξωτερικά αναλγητικά: αλοιφές, τζελ, επιθέματα.

Ασκήσεις για πόνο στον αυχένα

Εάν ο πόνος δεν είναι πολύ δυνατός, πονάει στη φύση του και συνδυάζεται με δυσκαμψία, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να τον απαλλαγείτε με τη βοήθεια ασκήσεων. Πρέπει να εκτελούνται ομαλά, χωρίς απότομες κινήσεις. Ένα κατά προσέγγιση σύνολο ασκήσεων που ανακουφίζουν από τον πόνο:

 • αρχική θέση (IP) – ξαπλωμένος ανάσκελα, το κεφάλι σε ένα επίπεδο μαξιλάρι. Πιέστε δυνατά το κεφάλι σας στο μαξιλάρι και κρατήστε το μέχρι να μετρήσετε το 5. κάντε ένα διάλειμμα και επαναλάβετε? κάντε 5 – 7 προσεγγίσεις.
 • IP - ξαπλωμένος στην αριστερή πλευρά, το κεφάλι σε ένα επίπεδο μαξιλάρι. σηκώστε το κεφάλι σας και κρατήστε το σε αυτή τη θέση μέχρι να μετρήσετε το 5. κάντε ένα σύντομο διάλειμμα και στη συνέχεια τουλάχιστον πέντε προσεγγίσεις.
 • IP - ξαπλωμένος στο πλάι στα δεξιά. επαναλάβετε την προηγούμενη άσκηση στη δεξιά πλευρά.
 • IP - ξαπλωμένος στο στομάχι σας, με τα χέρια ενωμένα στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. σηκώστε το κεφάλι σας ψηλά, αντιστεκόμενοι με τα χέρια σας. κάθε προσέγγιση – 5 δευτερόλεπτα με ένα μικρό διάλειμμα, επαναλάβετε 5 – 7 φορές.

Αντενδείκνυται για την ανακούφιση του έντονου οξέος πόνου με ασκήσεις.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να κρατάτε το λαιμό ακίνητο, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ένα γιακά Shants. Όμως η παρατεταμένη ακινητοποίηση οδηγεί σε αποδυνάμωση του μυϊκού κορσέ και επιδείνωση της κατάστασης. Επομένως, το κολάρο Shants μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πόνου πριν συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Μόνο ένας ειδικός μπορεί να καθορίσει τη διάρκεια της ακινητοποίησης.

Μετά την πλήρη ή μερική εξάλειψη του συνδρόμου πόνου μόνοι σας, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό, διαφορετικά θα επιστρέψει και θα είναι αρκετά δύσκολο να το ανακουφίσετε.

Ασκήσεις για πόνο στον αυχένα

ασκήσεις για πόνο στον αυχένα

Τι δεν πρέπει να κάνετε εάν έχετε πόνο στον αυχένα

Εάν έχετε συχνά πόνο στον αυχένα, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν πρέπει:

 • να είσαι σε αναγκαστική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα με τεταμένο λαιμό - αναπτύσσεται ένας επώδυνος μυϊκός σπασμός.
 • σηκώστε βάρη, εκτελέστε βαριά εργασία - εμφανίζεται μικροτραύμα στη σπονδυλική στήλη με τους ιστούς που βρίσκονται κοντά της, σταδιακή καταστροφή των χόνδρινων και οστικών δομών.
 • συχνά εκτίθενται σε στρες - συνοδεύονται από αγγειακούς σπασμούς, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος και την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης.
 • το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ – συμβάλλει στην επίμονη αγγειοσυστολή.
 • υποθερμία - οι μύες που βρίσκονται κοντά στη σπονδυλική στήλη φλεγμονώνονται, αναπτύσσεται μυοσίτιδα.
 • Ο ύπνος σε ένα ψηλό μαλακό μαξιλάρι σημαίνει παραμονή σε μια άβολη στατική θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • κάντε ξαφνικές στροφές του κεφαλιού - είναι δυνατό το ξαφνικό τσίμπημα του νεύρου και η εμφάνιση έντονου πόνου.

Όταν πρέπει να επισκεφτείτε επειγόντως γιατρό

Μη διστάσετε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν:

 • ο πόνος στον αυχένα εμφανίζεται τακτικά και δεν ανακουφίζεται πάντα πλήρως από τα παυσίπονα.
 • έχετε βιώσει μια επώδυνη επίθεση για πρώτη φορά ή την έχετε ήδη βιώσει επανειλημμένα, όταν οποιαδήποτε κίνηση φέρνει σοβαρή ταλαιπωρία.
 • το σύνδρομο πόνου συνοδεύεται από γενικές διαταραχές: πυρετός, ρίγη κ. λπ.
 • ξαφνικά υπήρξε οξύς βραχυπρόθεσμος πόνος στον αυχένα στα αριστερά, που ακτινοβολούσε στο χέρι, στην ωμοπλάτη ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού - σημάδι οξείας κυκλοφορικής διαταραχής στην περιοχή του καρδιακού μυός (εμπλοκή στηθάγχης )
 • εμφανίστηκαν ξαφνικές κρίσεις κεφαλαλγίας και ζάλης, μερικές φορές με απώλεια συνείδησης - σημάδι συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας.

Εάν εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα, δεν έχει νόημα να θεραπεύσετε τον εαυτό σας: αυτό μόνο θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Καμία λαϊκή θεραπεία ή η συμβουλή της γιαγιάς δεν θα βοηθήσει.

Μόνο ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου αναπτύσσοντας ένα ατομικό σχέδιο θεραπείας με βάση την εξέταση και τη δημιουργία ακριβούς διάγνωσης. Εάν έχετε αμφιβολίες για το ποιον γιατρό να επικοινωνήσετε, πηγαίνετε σε ένα ραντεβού με έναν θεραπευτή, θα καταλάβει την κατάσταση και, εάν χρειαστεί, θα σας παραπέμψει σε άλλο ειδικό.

Τύποι πόνου στον αυχένα και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Το σύνδρομο πόνου μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: μόνο στη μία πλευρά του λαιμού ή παντού, τοπικά ή ακτινοβολεί σε άλλα μέρη του σώματος. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι δείχνει η εμφάνιση του πόνου και τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Έντονος πόνος στον αυχένα λόγω κοροναϊού και ARVI

Οποιεσδήποτε ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να συνοδεύονται από πόνο στον αυχένα. Αυτό οφείλεται σε δηλητηρίαση που προκαλείται από τον μολυσματικό παράγοντα. Μόλις το άτομο αναρρώσει, αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες μετά από μια ιογενή λοίμωξη, το σύνδρομο του πόνου εμφανίζεται ξανά, μερικές φορές συνοδεύεται από πρήξιμο στη σπονδυλική στήλη και δυσκαμψία κίνησης (το κεφάλι δυσκολεύεται να γυρίσει στα πλάγια) το πρωί.

Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεση εξέταση, καθώς μπορεί να σχετίζεται με αυτοάνοσες διεργασίες στις αρθρώσεις της όψης (συνδετικοί σπόνδυλοι) της σπονδυλικής στήλης.

Η μόλυνση από κορωνοϊό έχει σοβαρό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας διάφορες διαταραχές στη λειτουργία του. Εάν ένα άτομο έχει προδιάθεση για μια αυτοάνοση διαδικασία (στενοί συγγενείς που πάσχουν από τέτοιες ασθένειες), τότε είναι πολύ πιθανό μια ιογενής λοίμωξη να χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης (έναυσμα) για την εμφάνισή της. Τι να κάνετε: επισκεφτείτε έναν θεραπευτή ή ρευματολόγο.

Έντονος πόνος στον αυχένα και πυρετός

θερμοκρασία με πόνο στον αυχένα

Εάν ο έντονος πόνος στον αυχένα εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται από πυρετό, τότε αυτό δείχνει την παρουσία μιας οξείας φλεγμονώδους διαδικασίας:

 • ιογενής λοίμωξη ή επιδείνωση κάποιας χρόνιας φλεγμονώδους διαδικασίας (βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα κ. λπ. ) - σε αυτή την περίπτωση, η ασθένεια συνοδεύεται επίσης από καταρροϊκά συμπτώματα - βήχας και καταρροή. τι να κάνετε: εάν ο πόνος δεν είναι πολύ έντονος και η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή, μπορείτε να περιμένετε να δείτε έναν γιατρό. η επιμονή του πόνου μετά την ανάρρωση θα πρέπει να είναι λόγος για να συμβουλευτείτε γιατρό.
 • βακτηριακές πυώδεις φλεγμονώδεις διεργασίες - αποστήματα, φλέγματα. τι να κάνετε: συμβουλευτείτε έναν χειρουργό, καθώς τα συμπτώματα μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με χειρουργική επέμβαση.
 • αυτοάνοση διαδικασία στις αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά την οξεία φλεγμονώδη διαδικασία, δεν υπάρχουν καταρροϊκά συμπτώματα. τι να κάνετε: συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. η αυτοθεραπεία αντενδείκνυται.

Έντονος πόνος στον αυχένα, που ακτινοβολεί στο κεφάλι

Μερικές φορές εμφανίζεται οξύς, ξαφνικός πόνος στον αυχένα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης, που ακτινοβολεί στο κεφάλι (αυχενοκραναλγία), που σχετίζεται με τσίμπημα των ριζών της σπονδυλικής στήλης που εκτείνονται από τον 1ο και τον 2ο αυχενικό σπόνδυλο (C1 - C2) με μετάδοση του πόνου στο τρίδυμο νεύρο , οι πυρήνες των οποίων βρίσκονται στα ανώτερα τμήματα του νωτιαίου μυελού. Αυτό είναι το λεγόμενο σύνδρομο ριζικού πόνου, μπορεί να είναι πολύ δυνατό και αρκετά μακροχρόνιο. Τι πρέπει να κάνετε: ως αυτοβοήθεια, μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο δισκίο και να εφαρμόσετε ένα αναισθητικό επίθεμα στο πονόλαιμο.

Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει, τότε καλέστε ένα ασθενοφόρο· ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά τον πόνο. Αλλά μετά την αφαίρεσή τους, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο.

Ο πόνος στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού μπορεί να είναι αποτέλεσμα συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συχνά συνοδεύεται από ζάλη και λιποθυμία, καθώς ο εγκέφαλος υποφέρει από έλλειψη οξυγόνου.

Παρόμοιος πόνος μπορεί να εμφανιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση (ΑΠ). Η επίθεση συνοδεύεται από ναυτία και έμετο. Τι να κάνετε: ο πόνος στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι επικίνδυνος, επομένως εάν εμφανιστούν, πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο.

Πονάει ο λαιμός και οι ώμοι

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να ακτινοβολεί στους ώμους. Τυπικά, ο πόνος στον αυχένα και τους ώμους σχετίζεται με σπασμό και μυϊκή καταπόνηση όταν συμπιέζεται η νευροαγγειακή δέσμη μεταξύ των σκαληνών μυών. Εμφανίζεται πρωινή δυσκαμψία, λόγω συνεχούς πόνου, το κεφάλι βρίσκεται σε αναγκαστική θέση: έχει ελαφρά κλίση προς τα εμπρός και προς την πληγείσα πλευρά. Εάν ένα αιμοφόρο αγγείο είναι επίσης συμπιεσμένο, μπορεί να εμφανιστεί ζάλη, σκουρόχρωμα μάτια και λιποθυμία. Η ακτινοβόληση του πόνου από τον αυχένα στους ώμους είναι επίσης χαρακτηριστική της οστεοχονδρωσίας και της αρθρώσεως των αρθρώσεων των όψεων των 5-6 σπονδύλων (C5-C6). Όταν η παθολογική εστία εντοπίζεται στο C5, ο πόνος ακτινοβολεί κατά μήκος της πρόσθιας εξωτερικής επιφάνειας του ώμου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να μετακινήσει το χέρι στο πλάι.

Τι να κάνετε: δεν μπορείτε να ανεχτείτε τέτοια συμπτώματα, δεν μπορείτε να τα θεραπεύσετε μόνοι σας, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο.

Πόνος στον αυχένα στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά

Εάν πονάει ο λαιμός σας από τη μία πλευρά:

 • πολύ δυνατή ξαφνική επίθεση– σημάδι παραβίασης των ριζών της σπονδυλικής στήλης στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά. Ένα έμπλαστρο με λιδοκαΐνη μπορεί να βοηθήσει, αλλά αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν νευρολόγο.
 • ξαφνικός παροξυσμικός σύντομος αλλά οξύς πόνος στον αριστερό αυχένα– μπορεί να είναι σύμπτωμα στηθάγχης. εάν τέτοια συμπτώματα επανεμφανιστούν, πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από θεραπευτή ή καρδιολόγο.
 • πόνος στην αριστερή ή δεξιά πλευρά– συχνά αναπτύσσεται με παρατεταμένη τεταμένη θέση του κεφαλιού λόγω σπασμού των μυών του λαιμού. Για να ανακουφίσετε τους σπασμούς, χρησιμοποιήστε αναλγητικές αλοιφές και επιθέματα. Όταν εμφανίζονται επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί, πρέπει να παρακολουθείτε τη στάση σας και να αποφεύγετε εργασίες κατά τις οποίες το κεφάλι σας βρίσκεται σε στατική τεντωμένη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι να κάνετε: εάν έχετε συνεχή ή τακτικά επαναλαμβανόμενο πόνο στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά του λαιμού, είναι καλύτερα να ξεκινήσετε συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή.

Έντονος πόνος στην πλάτη και στον αυχένα

πόνος στον αυχένα λόγω οστεοχονδρωσίας

Οι επώδυνες αισθήσεις στην πλάτη, που μεταδίδονται στον αυχένα, είναι συνήθως συνέπεια της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχει μια σταδιακή καταστροφή του χόνδρινου μεσοσπονδύλιου μαξιλαριού απορρόφησης κραδασμών - του δίσκου. Ο δίσκος γίνεται λεπτότερος, ραγίζει και μπορεί εν μέρει ή πλήρως να επεκταθεί πέρα από τη σπονδυλική στήλη, πιέζοντας τις νευρικές ρίζες, κάτι που συνοδεύεται από έντονο πόνο στην πλάτη που ακτινοβολεί στον αυχένα. Οι επώδυνες αισθήσεις επιδεινώνονται από σπασμούς των μυών της πλάτης και του λαιμού.

Όταν επηρεάζεται το C6, ο πόνος στον αυχένα ακτινοβολεί στην ωμοπλάτη, στην ωμική ζώνη, στον ώμο, στο αντιβράχιο και στο 1 δάχτυλο. Ταυτόχρονα, η μυϊκή δύναμη μειώνεται και οι κινήσεις στο χέρι απαιτούν επιπλέον προσπάθεια. Βλάβη στο C7 - τα κύματα πόνου μεταδίδονται στην ωμοπλάτη, στο πίσω μέρος του χεριού, στο δείκτη και στα μεσαία δάχτυλα. Συμπτώματα βλάβης στο C8 - πιθανή ακτινοβόληση του πόνου κατά μήκος της οπίσθιας εσωτερικής επιφάνειας του χεριού στο μικρό δάχτυλο.

Τι να κάνετε: για να ανακουφίσετε τον πόνο, πρέπει να πάρετε ένα αναισθητικό από το στόμα και να εφαρμόσετε ένα αναισθητικό τζελ στο δέρμα. Αφού μειωθεί ο πόνος, συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο.

Τέτοιος πόνος στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί επίσης να εμφανιστεί με σκολίωση - μια πλευρική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Η σκολίωση μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση και συμπίεση των σπονδύλων, τσιμπήματα νεύρων και συνεχή πόνο στην πλάτη. Τι να κάνετε: η θεραπεία πραγματοποιείται από ορθοπεδικό-τραυματολόγο.

Έντονος πόνος στον αυχένα με ακτινοβολία

Μερικές φορές ο πόνος στον αυχένα εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι αναφερόμενοι πόνοι, στους οποίους οι παρορμήσεις πόνου από την κύρια εστία εξαπλώνονται κατά μήκος των νευρικών ινών που συνδέουν μεμονωμένα μέρη του σώματος και εσωτερικά όργανα.

Τα επώδυνα κύματα μπορούν να εκπέμπουν:

Στο αυτί -Οι οδυνηρές αισθήσεις έχουν διαφορετική προέλευση. πιο συχνά σχετίζονται:

 1. με φλεγμονώδεις ασθένειες των οργάνων του ΩΡΛ - πονόλαιμος, χρόνια αμυγδαλίτιδα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα. Συνήθως πρόκειται για πονόλαιμο και αυτί, που συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, επώδυνος πονόλαιμος, βήχας. σε χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες, η ασθένεια δεν είναι τόσο οξεία, χωρίς πυρετό, ο πόνος είναι μέτριος.
 2. με εκφυλιστικές-δυστροφικές ασθένειες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (οστεοχόνδρωση) και τις συνέπειές της - προεξοχή και κήλη δίσκου. Το σύνδρομο αυχενικού πόνου σχετίζεται με τσίμπημα των ριζών της σπονδυλικής στήλης από έναν δίσκο που προεξέχει πέρα από τη σπονδυλική στήλη ή τον κατάφυτο οστικό ιστό των σπονδύλων. ο αναφερόμενος πόνος στο αυτί με οστεοχόνδρωση είναι σημάδι συμπίεσης της νευρικής ρίζας του 3ου αυχενικού σπονδύλου (C3).
 3. με αρθρίτιδα (φλεγμονή) ή αρθροπάθεια (μεταβολικές διαταραχές) στις αρθρώσεις πτυχών C3 - C4, που συνδέουν τους αυχενικούς σπονδύλους.

στα δόντια -επώδυνη ακτινοβολία στα δόντια:

 1. συνήθως σχετίζεται με οστεοχόνδρωση - βλάβη στους σπονδύλους C3 – C4.
 2. έχουν έναν αντανακλαστικό χαρακτήρα. αυτό οφείλεται σε οδοντικά προβλήματα: βαθιά τερηδόνα και περιοδοντίτιδα των δοντιών του πλάγιου τμήματος της οδοντοφυΐας της άνω γνάθου. διάφορες ανωμαλίες? Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί από τη στοματική κοιλότητα μέχρι τον λαιμό, συχνά υπάρχει η αίσθηση ότι είναι ο λαιμός που πονάει, ακτινοβολώντας στα δόντια δεξιά ή αριστερά. τι να κάνετε: περιποιηθείτε ή αφαιρέστε τα κατεστραμμένα δόντια, αποκαταστήστε το δάγκωμα. Το σύνδρομο ανακλώμενου πόνου μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα ή αρθροπάθεια της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ) - φαίνεται ότι τα δόντια σας πονάνε και ο πόνος ακτινοβολεί στον αυχένα.

στα μάτια -εάν επηρεαστούν οι άνω αυχενικοί σπόνδυλοι (οστεοχόνδρωση, αρθρίτιδα ή αρθρίτιδα των αρθρώσεων της όψης), ο πόνος κατά μήκος των ευαίσθητων κλάδων των νεύρων στον αυχένα μπορεί να ακτινοβοληθεί στα μάτια ή στους ιστούς γύρω από τον βολβό του ματιού.

στο ναό -συχνά ένα σημάδι αυχενικής οστεοχόνδρωσης ή αρθρίτιδας (αρθρίτιδα) του TMJ.

Στο χέρι σου -με αυχενική οστεοχόνδρωση ή αρθρίτιδα (αρθρίτιδα) των αρθρώσεων C6 – C8, καθώς και με σπασμό των αυχενικών μυών.

Στην ωμοπλάτη &ndah;βλάβη στο C6 – C7, καθώς και στη γληνοβραχιόνια περιαρθρίτιδα.

Στην κλείδα -Το σύνδρομο πόνου μπορεί να αναπτυχθεί μετά από τραυματισμό της κλείδας και να μεταδοθεί κατά μήκος των νευρικών ινών του βραχιονίου πλέγματος στον αυχένα, καθώς και με αρθρίτιδα ή αρθροπάθεια της άρθρωσης του ώμου.

Όταν τα κύματα πόνου ακτινοβολούν σε άλλα όργανα και ιστούς, είναι δύσκολο για τον ίδιο τον ασθενή να καταλάβει τι πονάει και με ποιον ειδικό να επικοινωνήσει. Επομένως, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με έναν θεραπευτή· αυτός θα καταλάβει πού θα παραπέμψει τον ασθενή στη συνέχεια.

Έντονος πόνος στους μύες του λαιμού

Ο πόνος στους μύες του αυχένα συνδέεται συνήθως με διάφορους τραυματισμούς και ασθένειες της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και ως ανεξάρτητη ασθένεια - σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

Τι πρέπει να κάνετε: η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει από νευρολόγο, αλλά μπορεί να απαιτείται διαβούλευση με ρευματολόγο.

Το πίσω μέρος του λαιμού πονάει πολύ

Ο πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού σχετίζεται συχνότερα με την αυχενική οστεοχόνδρωση και την παθολογία των αρθρώσεων των αυχενικών σπονδύλων. Αυτό συνοδεύεται από επώδυνο σπασμό των μυών του λαιμού.

Τι να κάνετε: είναι καλύτερα να ξεκινήσετε συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο· ίσως μετά την εξέταση να παραπέμψει τον ασθενή σε έναν ρευματολόγο.

Πόνος στο μπροστινό μέρος του λαιμού στην περιοχή του λάρυγγα

Οδυνηρές αισθήσεις στην περιοχή του τραχήλου μπροστά, σε συνδυασμό με διαταραχή της κατάποσης, μπορεί να εμφανιστούν με την ανάπτυξη του θυρεοειδούς ιστού (φλεγμονώδης διαδικασία, βρογχοκήλη). Ταυτόχρονα, η εξωτερική αύξηση δεν είναι πάντα αισθητή, αφού η βρογχοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί πίσω από το στέρνο.

Τι να κάνετε: επικοινωνήστε επειγόντως με έναν ενδοκρινολόγο.

Ο λάρυγγας μπορεί να πονέσει λόγω οξειών και χρόνιων ασθενειών των οργάνων του ΩΡΛ. Τέτοιες ασθένειες συνοδεύονται από βήχα, πονόλαιμο και μερικές φορές αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η λαρυγγίτιδα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, συνοδευόμενη από πόνο, βήχα με αποφλοίωση και κίνδυνο διόγκωσης του λάρυγγα.

Τι να κάνετε: επικοινωνήστε με έναν θεραπευτή ή ωτορινολαρυγγολόγο.

Πόνος στον αυχένα κατά την στροφή ή την κάμψη

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου με αντανάκλαση στην περιοχή του αυτιού και του βολβού του ματιού κατά τη στροφή

σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Οι επώδυνες στροφές και κλίσεις του κεφαλιού μπορεί να είναι συνέπεια:

 • οστεοχόνδρωση και παραβίαση των ριζών της σπονδυλικής στήλης. το σύνδρομο πόνου είναι έντονο και ξαφνικό, είναι σχεδόν αδύνατο να γυρίσετε ή να γέρνετε το κεφάλι. τι να κάνετε: επισκεφθείτε επειγόντως έναν νευρολόγο.
 • οξεία βλάβη στον αυχένα ή παρατεταμένο μικροτραύμα. απουσία αλλαγών στα οστά (κατάγματα, εξαρθρήματα), το σύνδρομο πόνου σχετίζεται με σπασμό και επακόλουθη φλεγμονή των μυών του λαιμού. τι να κάνετε: ζητήστε βοήθεια από νευρολόγο.
 • καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης - σκολίωση. ο πόνος είναι στη φύση του πόνου και εντείνεται όταν λυγίζετε τον λαιμό. τι να κάνετε: επικοινωνήστε με έναν ορθοπεδικό-τραυματολόγο.

Πόνος στον αυχένα μετά τον ύπνο

Τυπικά, τέτοιοι πόνοι σπάνια εμφανίζονται από το πουθενά· πιο συχνά σχετίζονται με κάποια κρυφή ασθένεια της σπονδυλικής στήλης ή των αυχενικών μυών. Μετά τον ύπνο, εμφανίζονται με παρατεταμένη λανθασμένη θέση του κεφαλιού, που οδηγεί σε συμπίεση αιμοφόρων αγγείων και νεύρων. Μετά τον ύπνο, αυτό εκδηλώνεται ως πόνος, μούδιασμα και περιορισμός της κίνησης. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αυτό φεύγει.

Τι να κάνετε: επικοινωνήστε με έναν νευρολόγο και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε σοβαρή παθολογία.

Έντονος πόνος και τσούξιμο στον αυχένα

Τα αίτια του πόνου στον αυχένα που συνοδεύεται από τσάκισμα μπορεί να είναι η οστεοχόνδρωση, η αρθροπάθεια των αρθρώσεων της όψης ή η αυξημένη κινητικότητα των αυχενικών σπονδύλων. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι σημάδι μιας παθολογικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί μόνο μετά από εξέταση.

Τι να κάνετε: επικοινωνήστε με έναν νευρολόγο, αλλά μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια και από άλλους ειδικούς.

Θεραπεία ασθενειών που προκαλούν πόνο στον αυχένα

Υπάρχουν παυσίπονα για προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο, αλλά για να ανακουφιστεί πλήρως ο ασθενής από την ταλαιπωρία, ο γιατρός πρέπει να κάνει μια εξέταση και να ανακαλύψει την αιτία του πόνου. Ο ασθενής δεν μπορεί να το κάνει μόνος του· πρέπει να πάει σε κλινική.

Διαγνωστικά

διάγνωση πόνου στον αυχένα

Κλινική εξέταση του λαιμού - το πρώτο στάδιο της διάγνωσης

Κατά το αρχικό ραντεβού, ο γιατρός διενεργεί κλινική εξέταση του ασθενούς και, βάσει των αποτελεσμάτων της, μπορεί να συνταγογραφήσει τις ακόλουθες πρόσθετες μελέτες:

 • Εργαστηριακές εξετάσεις– γενικές κλινικές, βιοχημικές και ανοσολογικές εξετάσεις αίματος. Τα δεδομένα που λαμβάνονται καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό φλεγμονωδών, μεταβολικών και αυτοάνοσων διεργασιών.
 • Ενόργανες διαγνωστικές μέθοδοι:Ακτινογραφία του προσβεβλημένου τμήματος της σπονδυλικής στήλης, εάν είναι απαραίτητο– άρθρωση ώμουΥπερηχογράφημα μαλακών ιστών;MRI ή CT– λεπτομερέστερη εξέταση της αυχενικής περιοχής.ηλεκτρονευρομυογραφία– για την αξιολόγηση της κατάστασης των ριζών των νωτιαίων νεύρων.

Μετά την εξέταση, ο γιατρός μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση και να συνταγογραφήσει θεραπεία.

Μέθοδοι για τη θεραπεία του πόνου στον αυχένα

Η θεραπεία του συνδρόμου αυχενικού πόνου μπορεί να είναι μόνο ατομική, καθώς εξαρτάται από τις διαπιστωθείσες διαταραχές και την τελική διάγνωση. Οι ταυτόχρονες διαγνώσεις - η παρουσία διαφόρων άλλων ασθενειών στον ασθενή - πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη.

μασάζ για πόνο στον αυχένα

Ο συνδυασμός σύγχρονων και παραδοσιακών ανατολίτικων τεχνικών επιτρέπει στον ασθενή να ανακουφίσει άμεσα τον οξύ πόνο.

Αυτό αποκαθιστά την ελπίδα για μια φυσιολογική ζωή ακόμη και σε ασθενείς με μακροχρόνιο σύνδρομο έντονου πόνου. Μετά το μάθημα, έρχονται τακτικά στην κλινική για προληπτική θεραπεία, η οποία τους επιτρέπει να απαλλαγούν εντελώς από τον πόνο και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Επικοινωνήστε με το ιατρικό κέντρο, οι γιατροί θα σας βοηθήσουν σίγουρα!