Οστεοχόνδρωση

τι είναι η οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια του μυοσκελετικού συστήματος, που εκδηλώνεται με λέπτυνση των οστών και του χόνδρου των αρθρώσεων. Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς διαγιγνώσκονται με οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης, στην οποία υπάρχει καταστροφή των μεσοσπονδύλιων δίσκων στην αυχενική, οσφυϊκή ή θωρακική περιοχή. Ο μεσοσπονδύλιος χόνδρος είναι απαραίτητος για την απορρόφηση των κινήσεων και τη μείωση του φορτίου στον οστικό ιστό, επομένως η καταστροφή των δίσκων οδηγεί σε σταδιακή βλάβη στους σπονδύλους και παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Η οστεοχόνδρωση μπορεί να είναι μια επιπλοκή ενός τραυματισμού, μια μακροχρόνια παραβίαση της στάσης του σώματος ή μια άλλη παθολογική κατάσταση. Η θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει χειρωνακτική θεραπεία, φυσιοθεραπεία και χειρουργικές παρεμβάσεις για σημαντικές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Η οστεοχόνδρωση είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος στους ηλικιωμένους. Σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, η παθολογία διαγιγνώσκεται λιγότερο συχνά. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου, οι γιατροί περιλαμβάνουν έντονο πόνο στην περιοχή της προσβεβλημένης άρθρωσης και μειωμένη κινητικότητα. Χωρίς θεραπεία, η οστεοχόνδρωση μπορεί να περιπλέκεται από συμπίεση του νωτιαίου μυελού και δυσλειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Συμπτώματα οστεοχονδρωσίας

Οι εκδηλώσεις της νόσου εξαρτώνται από την περιοχή καταστροφής των αρθρικών δίσκων. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος ή ο οξύς πόνος, που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της κίνησης. Εξαιτίας αυτού, οι ασθενείς συχνά παίρνουν μια αναγκαστική θέση. Με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, είναι δύσκολο για τον ασθενή να κοιτάξει γύρω του, εμφανίζονται έντονοι πονοκέφαλοι. Εάν η ασθένεια επιπλέκεται από συμπίεση των περιφερικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού, εμφανίζονται συμπτώματα διαταραχών κίνησης και διαταραχές των λειτουργιών των εσωτερικών οργάνων.

Άλλα συμπτώματα και σημεία:

 • Μέτριος θαμπός πόνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια των κινήσεων.
 • Η εξάπλωση του πόνου στο κεφάλι, τον ώμο, τη λεκάνη και τα κάτω άκρα.
 • Σταθερή ένταση των μυών που σχετίζεται με την προσβεβλημένη μεσοσπονδύλιο άρθρωση.
 • Μειωμένη απόδοση;
 • Διαταραχή ύπνου;
 • Αλλαγή στάσης και αδέξιο βάδισμα.

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, σας συνιστούμε να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Η έγκαιρη διαβούλευση θα αποτρέψει αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας.

Η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε αρκετά χρόνια. Τα αρχικά στάδια της βλάβης του χόνδρου δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά σταδιακά υπάρχει συνεχής πόνος.

Αιτίες οστεοχονδρωσίας

Φυσιολογικά, ο μεσοσπονδύλιος χόνδρος τροφοδοτείται συνεχώς με αίμα και λαμβάνει επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών από το αίμα για να ανανεώσει τα κύτταρα και να διατηρήσει τη δική του δομή. Καθώς οι ιστοί γερνούν, μπορεί να εμφανιστούν εκφυλιστικές αλλαγές, που χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή κυτταρική ανανέωση. Παραβίαση της ροής του αίματος συμβαίνει όταν οι αρτηρίες συμπιέζονται στο φόντο μιας μόνιμης καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης ή τραυματισμού. Επίσης, η οστεοχονδρωσία μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής σωματικής καταπόνησης.

Αιτίες της νόσου:

 • Σταδιακή καταστροφή του μεσοσπονδύλιου χόνδρου λόγω διαταραχής της στάσης του σώματος, άρσης βαρών και κινήσεων. Ο λόγος για την παραβίαση της δομής των μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορεί να είναι ακόμη και η χρήση παπουτσιών με επίπεδη σόλα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Κρανιοσπονδυλικές ανωμαλίες - παραβίαση της σχετικής θέσης των δομών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και του κρανίου. Σε αυτή την περίπτωση, συχνά εμφανίζεται συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων και εξασθενημένη παροχή αίματος στους ιστούς.
 • Μεταβολικές διαταραχές, που συνοδεύονται από ανεπαρκή σχηματισμό υδρόφιλων συστατικών του χόνδρου.
 • Φλεγμονώδης ή αυτοάνοση βλάβη του χόνδρου, κατά την οποία το αμυντικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιείς ιστούς.
 • Η δισκοκήλη είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μετατόπιση του χόνδρου και προεξοχή του δίσκου στον σπονδυλικό σωλήνα.

Η αποσαφήνιση της αιτίας της οστεοχονδρωσίας είναι σημαντική για την επιλογή της σωστής θεραπείας.

Διάγνωση οστεοχονδρωσίας

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα οστεοχονδρωσίας, είναι απαραίτητο να κλείσετε ραντεβού με έναν νευρολόγο. Ο γιατρός της κλινικής ρωτά τον ασθενή για παράπονα και εξετάζει το ιστορικό για να εντοπίσει τους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Στη συνέχεια πραγματοποιείται μια γενική εξέταση για τον εντοπισμό εξωτερικών σημείων οστεοχονδρωσίας και τον αποκλεισμό συμπτωμάτων δυσλειτουργίας του νωτιαίου μυελού. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο νευρολόγος συνταγογραφεί ειδικές εξετάσεις.

Μέθοδοι για τη διάγνωση της οστεοχονδρωσίας:

 • Ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης. Ο νευρολόγος ορίζει αυτή τη μελέτη για να αποκτήσει μια εικόνα του προσβεβλημένου τμήματος της σπονδυλικής στήλης σε δύο προβολές. Πριν από τη διαδικασία, ο ασθενής καλείται να γδυθεί μέχρι τη μέση και να σταθεί μπροστά στο μηχάνημα. Οι εικόνες που προκύπτουν επιτρέπουν στον γιατρό να ανιχνεύσει μια κήλη ή άλλη παθολογία, καθώς και να προσδιορίσει τον βαθμό βλάβης στους σπονδύλους και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο.
 • Η μαγνητική τομογραφία είναι μια πιο κατατοπιστική μελέτη που επιτρέπει σε έναν νευρολόγο να μελετήσει στρωματοποιημένες εικόνες της σπονδυλικής στήλης σε διαφορετικές προβολές. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής καλείται να αφαιρέσει όλα τα μεταλλικά κοσμήματα και να ξαπλώσει στο τραπέζι της τομογραφίας. Η διάγνωση διαρκεί από 15 λεπτά έως μία ώρα. Αυτή είναι μια ανώδυνη και αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση της οστεοχόνδρωσης. Τα αποτελέσματα μιας μαγνητικής τομογραφίας καθιστούν δυνατό τον άμεσο αποκλεισμό άλλων ασθενειών με παρόμοια συμπτώματα, όπως η φυματίωση των οστών ή ένας κακοήθης όγκος. Εάν η μαγνητική τομογραφία αντενδείκνυται, ενδείκνυται η μυελογραφία.
 • Εξέταση του υπαραχνοειδούς χώρου του νωτιαίου μυελού (μυελογραφία). Ο νευρολόγος συνταγογραφεί αυτή τη διαδικασία για να αποκλείσει τη συριγγομυελία, την ογκολογία και άλλες παθολογικές καταστάσεις των μηνίγγων. Η μέθοδος λήψης εικόνας δεν διαφέρει από τη συμβατική ακτινογραφία, ωστόσο, πριν από τη μελέτη, ο γιατρός εγχέει έναν παράγοντα αντίθεσης στον υπαραχνοειδή χώρο. Πριν από την παρακέντηση, ο γιατρός θεραπεύει το δέρμα με αντισηπτικό και αναισθητοποιεί τους ιστούς. Η βελόνα εισάγεται στον μεσοσπονδύλιο χώρο της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Σε μια εξειδικευμένη κλινική, πραγματοποιούνται ασφαλείς και αξιόπιστες διαγνωστικές εξετάσεις, επιτρέποντάς σας να ξεκινήσετε γρήγορα τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοχονδρωσίας

Η θεραπεία πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με νευρολόγο και ορθοπεδικό. Σε περίπτωση αστάθειας του προσβεβλημένου αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης, εφαρμόζεται κολάρο Shants. Ένα προκατασκευασμένο ορθοπεδικό κολάρο εφαρμόζεται στο λαιμό και ενισχύεται με επιδέσμους. Η χρήση κολάρου είναι απαραίτητη για την ανακούφιση του φορτίου στην προσβεβλημένη σπονδυλική στήλη και την πρόληψη της ανάπτυξης επιπλοκών. Σε σοβαρή οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής ή θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ο ασθενής χρειάζεται ανάπαυση. Ο γιατρός της κλινικής θα συνταγογραφήσει επίσης συμπτωματική θεραπεία και φυσιοθεραπεία για να ανακουφίσει την κατάσταση του ασθενούς.

Μέθοδοι θεραπείας της οστεοχονδρωσίας:

 • Συνταγογράφηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για ανακούφιση από τον πόνο. Ο νευρολόγος συνταγογραφεί νιμεσουλίδη, σελεκοξίμπη ή άλλον παράγοντα. Είναι απαραίτητο να ελέγχετε αυστηρά τη δοσολογία των αναλγητικών και να παρακολουθείτε την κατάσταση του ήπατος με παρατεταμένη χρήση παυσίπονων.
 • Η θεραπεία έλξης είναι μια μέθοδος διάτασης της σπονδυλικής στήλης προκειμένου να αυξηθεί το μεσοσπονδύλιο χάσμα για να εξαλειφθεί η συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων. Πριν από τη διαδικασία, γίνεται μασάζ για να χαλαρώσουν οι μύες. Η έλξη πραγματοποιείται σε ειδικό τραπέζι ή σε λουτρό. Η συσκευή στερεώνεται στο σώμα του ασθενούς στην επιθυμητή θέση και τεντώνει απαλά τη σπονδυλική στήλη. Αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλής διαδικασία για τη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας.
 • Η χρήση αντισπασμωδικών για τις επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας. Ένας νευρολόγος συνταγογραφεί μια σύντομη πορεία καρβαμαζεπίνης ή άλλου φαρμάκου σε έναν ασθενή.
 • Η χρήση μυοχαλαρωτικών. Αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τους μύες που σχετίζονται με την πληγείσα περιοχή της σπονδυλικής στήλης και ανακουφίζουν από τον πόνο.
 • Χρήση κορτικοστεροειδών για συμπίεση νεύρων. Αυτά τα φάρμακα ανακουφίζουν τη φλεγμονώδη διαδικασία στους ιστούς, η οποία περιλαμβάνει θεραπευτικό μασάζ, ειδικές ασκήσεις και προθέρμανση.

Ο νευρολόγος επιλέγει ένα ατομικό θεραπευτικό σχήμα για την οστεοχονδρωσία, εστιάζοντας στην κατάσταση του ασθενούς. Ο αυστηρός ιατρικός έλεγχος της πορείας της θεραπείας σας επιτρέπει να επιτύχετε την καλύτερη πρόγνωση.

Χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοχονδρωσίας

Εάν τα διαγνωστικά αποτελέσματα αποκαλύψουν μεσοσπονδυλική κήλη ή σοβαρή συμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα, ο ασθενής έχει προγραμματιστεί να συμβουλευτεί έναν νευροχειρουργό. Ο γιατρός αξιολογεί τη σοβαρότητα της εντοπισμένης παθολογίας και, εάν είναι απαραίτητο, πραγματοποιεί χειρουργική επέμβαση.

Επιλογές χειρουργικής θεραπείας:

 • Μερική ή πλήρης αφαίρεση του μεσοσπονδύλιου δίσκου.Η επέμβαση γίνεται υπό αναισθησία. Μετά την εφαρμογή της αναισθησίας, ο νευροχειρουργός αντιμετωπίζει το χειρουργικό πεδίο με αντισηπτικό και κόβει το δέρμα σε προκαθορισμένο σημείο. Αφού πιέσει το μυϊκό στρώμα με ένα ειδικό εργαλείο, ο γιατρός αφαιρεί τον προσβεβλημένο μεσοσπονδύλιο δίσκο. Εάν είναι απαραίτητο, πραγματοποιείται και αφαίρεση του σπονδυλικού τόξου. Η πλαστική χειρουργική του τμήματος της σπονδυλικής στήλης γίνεται με μεταμόσχευση τεχνητών υλικών. Αυτή η αποτελεσματική επέμβαση είναι κατάλληλη για τη θεραπεία της μεσοσπονδυλικής κήλης και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοχονδρωσίας.
 • Επεμβάσεις για τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.Αυτή η παρέμβαση εξαλείφει τη συμπίεση των νεύρων και του νωτιαίου μυελού. Μετά την εφαρμογή της αναισθησίας, ο γιατρός αντιμετωπίζει το χειρουργικό πεδίο με αντισηπτικό και κάνει μια ευρεία τομή στο δέρμα. Σπρώχνοντας προς τα πίσω το μυϊκό στρώμα, ο νευροχειρουργός φτάνει στη μεσοσπονδυλική άρθρωση και εκτελεί χειρισμό. Η παρέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του σπονδυλικού τόξου ή ολόκληρης της άρθρωσης. Η χρήση ακτινογραφίας και μικροχειρουργικού ελέγχου επιτρέπει τη διενέργεια της επέμβασης με ελάχιστους κινδύνους.

Οι πιο σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο χειρουργικό τμήμα των σύγχρονων κλινικών.