Συμπτώματα και χαρακτηριστικά της οστεοχονδρωσίας στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια που καταστρέφει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Από τα πέντε μέρη της σπονδυλικής στήλης, ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τη νόσο, αλλά οι εκδηλώσεις και τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δίνουν στους ανθρώπους τα περισσότερα προβλήματα. Αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό νευρικών ινών και απολήξεων, καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, περνώντας από το λαιμό.

πόνος στον αυχένα με οστεοχονδρωσία

Αυτή η περιοχή της σπονδυλικής στήλης είναι η πιο κινητή. Είναι χάρη στον λαιμό που ένα άτομο έχει την ικανότητα να γυρίζει και να γέρνει το κεφάλι του. Το σταθερό φορτίο που έρχεται στην περιοχή του τραχήλου της μήτρας συμβάλλει σε εκφυλιστικές αλλαγές στη δομή της και στην ανάπτυξη οστεοχονδρωσίας.

Ποιος προσβάλλεται από τη νόσο

Τις περισσότερες φορές, η ασθένεια αναπτύσσεται και αρχίζει να εκδηλώνεται σε είκοσι πέντε έως τριάντα χρόνια λόγω της αναγκαστικής μακράς παραμονής ενός ατόμου σε στατική και άβολη θέση. Επηρεάζει, πρώτα απ 'όλα, εργαζόμενους γραφείου, οδηγούς, χειριστές διαφόρων τύπων εξοπλισμού. Συχνά η ασθένεια εκδηλώνεται στους αθλητές ως αποτέλεσμα της προπόνησης ή, αντίθετα, με την απότομη διακοπή τους.

πόνος στην οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας

Οι κύριες αιτίες της οστεοχόνδρωσης στην αυχενική και θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι η λανθασμένη στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η κληρονομικότητα, ο ακατάλληλα οργανωμένος χώρος εργασίας ή το άβολο κρεβάτι. Η άρση βαρών συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση αυτής της ασθένειας, καθώς σε αυτή τη διαδικασία είναι πιθανά μικροτραύματα, συμβάλλοντας σε δυστροφικές αλλαγές στους χόνδρινους και οστικούς ιστούς της σπονδυλικής στήλης.

Στάδια ανάπτυξης της οστεοχονδρωσίας της σπονδυλικής στήλης

 1. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μόλις αρχίζουν να καταρρέουν, χάνοντας υγρασία και ελαστικότητα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Η σκηνή χαρακτηρίζεται από αστάθεια.
 2. Χαρακτηρίζεται από προεξοχή (διόγκωση) των δίσκων. Οι μεσοσπονδύλιοι χώροι μειώνονται λόγω της καταστροφής του ινώδους δακτυλίου του δίσκου και της μείωσης του ύψους του. Λόγω τσιμπήματος των νευρικών ριζών από τους πλησιέστερους σπονδύλους και τους προεξέχοντες δίσκους, μπορεί να εμφανιστεί πόνος.
 3. Υπάρχει πλήρης καταστροφή του ινώδους δακτυλίου και, κατά συνέπεια, σχηματισμός μεσοσπονδύλιων κηλών. Η σπονδυλική στήλη παραμορφώνεται σημαντικά.
 4. Αυτό το στάδιο είναι το πιο δύσκολο, αφού ο πόνος εμφανίζεται σχεδόν με οποιαδήποτε κίνηση. Εμφανίζονται οστικές αναπτύξεις, συνδέουν τους σπονδύλους, περιορίζοντας την κινητικότητα. Τέτοιες αυξήσεις μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία.

Διακριτικά σημάδια αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο βρίσκονται κυρίως στον λαιμό ενός ατόμου, επομένως πολλά από τα σημάδια της νόσου σχετίζονται με διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο.

πονοκέφαλος με αυχενική οστεοχονδρωσία
 • Έτσι, εδώ είναι τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, παρατηρώντας τα οποία, πρέπει να δείτε έναν γιατρό:
 • έντονος, επίμονος πόνος στον αυχένα και το κεφάλι, που εκτείνεται στα μάτια και τα αυτιά.
 • πόνος στα χέρια, που επιδεινώνεται με κάθε προσπάθεια.
 • δυσκολίες στις κινήσεις των δακτύλων και των χεριών, παραβίαση της ευαισθησίας τους.
 • ένταση των μυών του αυχένα?
 • όταν γυρίζετε και γέρνετε το κεφάλι, η εμφάνιση πόνου στον αυχένα.
 • η εμφάνιση παλλόμενου πόνου στο λαιμό και τον αυχένα.
 • η εμφάνιση ζάλης κατά την περιστροφή του κεφαλιού (ακόμα και πριν λιποθυμήσει), εμβοές.
 • μούδιασμα της γλώσσας, θολή όραση και ακοή.
 • πόνος στην καρδιά, που δεν θεραπεύεται με τη λήψη των κατάλληλων φαρμάκων.
 • ναυτία, αστάθεια της αρτηριακής πίεσης.
 • πονόλαιμος, διαταραχή κατάποσης.
 • αίσθημα δύσπνοιας.

Συμπτώματα παθολογίας

Η εκδήλωση συμπτωμάτων οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να σχετίζεται με δυσλειτουργία των ακόλουθων οργάνων και συστημάτων στο σώμα του ασθενούς:

 1. συμπίεση και διάσπαση του νωτιαίου μυελού στο νωτιαίο κανάλι. Τέτοια συμπτώματα είναι σπάνια και μπορούν να εμφανιστούν μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.
 2. αλλαγές στο περιφερικό νευρικό σύστημα, η αιτία των οποίων είναι η συμπίεση των νευρικών ριζών που βρίσκονται δίπλα στους προσβεβλημένους σπονδύλους.
 3. παραβίαση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.

Κατά τη διάγνωση αυτής της ασθένειας, ο γιατρός δίνει προσοχή στην παρουσία μιας σειράς συμπτωμάτων. Η εμφάνισή τους εξαρτάται από το ποιο μέρος της σπονδυλικής στήλης καταλήφθηκε από την ασθένεια.

Καρδιακό σύνδρομο στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Τα σημάδια του καρδιακού συνδρόμου στην οστεοχονδρωσία είναι παρόμοια με εκείνα της στηθάγχης, αυτό οφείλεται σε ερεθισμό των ριζών του μείζονος θωρακικού μυός ή του φρενικού νεύρου. Ο πόνος που προκύπτει μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ώρες και με το φτάρνισμα, μια απότομη στροφή του κεφαλιού, ο βήχας γίνεται πιο δυνατός.

Μπορεί να εμφανιστεί ταχυκαρδία και εξωσυστολία που δεν εξαφανίζονται με τη χρήση κατάλληλων φαρμάκων και το καρδιογράφημα δεν δείχνει ανωμαλίες.

Ερεθιστικά αντανακλαστικά σύνδρομα

Αυτή η ομάδα συνδρόμων χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στον αυχένα, που επιδεινώνεται από την κίνηση, το βήχα, το γύρισμα του κεφαλιού και το φτάρνισμα. Μπορεί να ακτινοβολεί στον ώμο ή στο στήθος.

ριζικό σύνδρομο

Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται όταν πιέζεται το αυχενικό νεύρο. Χαρακτηρίζεται από την εξάπλωση του πόνου από τον αυχένα στις ωμοπλάτες και τους πήχεις στα δάχτυλα. Ίσως η εμφάνιση μουδιάσματος και αίσθημα χήνας στο πίσω μέρος του κεφαλιού, του λαιμού, της περιοχής των ώμων, των χεριών.

σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας

Αυτό το σύνδρομο, που προκαλείται από συμπίεση της σπονδυλικής αρτηρίας που είναι υπεύθυνη για την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ενός αιχμηρού ή παλλόμενου πονοκεφάλου, που περνά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στο μέτωπο, στους κροτάφους. Ίσως η εμφάνιση ναυτίας, απώλεια προσανατολισμού, η εμφάνιση ακουστικών διαταραχών, εξασθένηση της όρασης, λιποθυμία.

Ένα άτομο που έχει παρατηρήσει την εμφάνιση των παραπάνω σημείων αυχενικής οστεοχόνδρωσης πρέπει να συμβουλευτεί αμέσως έναν γιατρό.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η θεραπεία που ξεκίνησε σε πρώιμο στάδιο της νόσου είναι πιο αποτελεσματική. Θα βοηθήσει να σταματήσει η ασθένεια και να συνεχίσει να οδηγεί μια πλήρη ζωή.

Σήμερα, η ιατρική προσφέρει διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης της οστεοχονδρωσίας, σας επιτρέπει να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε την καταστροφή της σπονδυλικής στήλης και να δώσετε στον ασθενή μια μακρά ζωή χωρίς πόνο.

Η σωστή διατροφή, ο δραστήριος τρόπος ζωής, η τακτική άσκηση, η γυμναστική, το τέντωμα της σπονδυλικής στήλης θα σας επιτρέψουν να μην θυμάστε ένα τέτοιο πρόβλημα όπως η αυχενική οστεοχονδρωσία στο μέλλον.