Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Το 80% των ατόμων άνω των 40 πάσχουν από αυχενική οστεοχόνδρωση, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν σκέφτονται καν την πραγματική αιτία των παθήσεων τους. Εν τω μεταξύ, οι εκφυλιστικές αλλαγές στη σπονδυλική στήλη οδηγούν σε παραβίαση της δομής και των λειτουργιών της και επίσης αποδεικνύεται ότι είναι η βασική αιτία πολλών ασθενειών.

πόνος στον αυχένα με οστεοχονδρωσία

Γιατί αναπτύσσεται η αυχενική οστεοχονδρωσία, η πρόληψή της

Η ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχονδρωσίας οδηγεί τις περισσότερες φορές σε καθιστική ζωή, παρατεταμένη αναγκαστική εύρεση της πλάτης και του λαιμού σε άβολη θέση. Η εμφάνιση της νόσου συνήθως περνά απαρατήρητη, τα συμπτώματα του εκφυλισμού αυξάνονται σταδιακά και πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στους αυξανόμενους πονοκεφάλους, δυσφορία στον αυχένα, τον αυχένα και την πλάτη. Με την εξέλιξη της νόσου ενώνονται αίσθημα μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια, αίσθημα παλμών, ζάλη, αυξημένη κόπωση και ευερεθιστότητα. Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τίποτα άλλο από εκδηλώσεις αυχενικής οστεοχονδρωσίας.

Στο αρχικό στάδιο της νόσου, δεν απαιτείται ειδική θεραπεία, αλλά πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της οστεοχονδρωσίας. Η θεραπευτική γυμναστική παίζει σημαντικό ρόλο: πρέπει να κάνετε τακτικά πρωινές ασκήσεις, να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τη σωστή στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας και της ανάπαυσης. Σημαντικό ρόλο παίζει η απόρριψη κακών συνηθειών, η τήρηση μιας δίαιτας μέτριας θερμιδικής αξίας, η απόρριψη λιπαρών, πικάντικων και αλμυρών φαγητών, ο περιορισμός στην άρση βαρών.

Θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του τραχήλου της μήτρας

Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δυνατό μόνο να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου, επομένως πρέπει να καταφύγετε σε άλλες πολύπλοκες μεθόδους θεραπείας αυτής της ασθένειας. Η θεραπεία πραγματοποιείται από νευρολόγο, εάν είναι απαραίτητο, συμβουλεύεται γιατρούς συναφών ειδικοτήτων: σπονδυλολόγο, οστεοπαθητικό και συνταγογραφεί θεραπεία ξεχωριστά σε κάθε περίπτωση.

Όπως συνταγογραφήθηκε από τον γιατρό, χρησιμοποιείται μια πορεία φαρμακευτικής θεραπείας για την ανακούφιση της φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη, την εξάλειψη των επώδυνων σπασμών και την αποκατάσταση της μειωμένης ροής αίματος. Συνταγογραφούνται αναλγητικά φάρμακα, βιταμίνες της ομάδας Β. Οι φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες έχουν καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα: μαγνητικά πεδία, υπέρηχοι, λέιζερ, που ανακουφίζουν από τον πόνο.

Η χρήση φυσιοθεραπευτικών μεθόδων θεραπείας ανακουφίζει επίσης καλά τον πόνο και διευκολύνει τη διαδικασία αποκατάστασης μετά από έξαρση της νόσου. Μετά την αφαίρεση μιας οξείας κατάστασης, χρησιμοποιούνται ασκήσεις φυσιοθεραπείας, μασάζ, ρεφλεξολογία, έλξη σπονδυλικής στήλης. Αυτές οι δραστηριότητες στοχεύουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Αυτές οι διαδικασίες εκτελούνται από ειδικά εκπαιδευμένο θεραπευτή μασάζ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ζωτικά κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τις βασικές λειτουργίες του σώματος, επομένως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διενέργεια τέτοιων χειρισμών, ώστε να μην βλάψει την κατάσταση του ασθενούς. Εκτός από αυτές τις θεραπείες, ο ασθενής συνταγογραφείται να φορά ένα αυχενικό κολάρο. Είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί η στερέωση των σπονδύλων σε μια συγκεκριμένη θέση και να παρέχεται ηρεμία στο προσβεβλημένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Το να φοράτε γιακά πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 1 μήνα, αλλά όχι περισσότερο από 2-3 ώρες την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου, η σωστή θέση του λαιμού και του σώματος μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια ορθοπεδικών στρωμάτων και μαξιλαριών.

Εάν είναι απαραίτητο, μετά από διαβούλευση με νευροχειρουργούς, μπορεί να υποδειχθεί χειρουργική θεραπεία - σε περίπτωση καταστροφής του μεσοσπονδύλιου δίσκου και ανάπτυξης επιπλοκών που απειλούν τη ζωή. Τα έγκαιρα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης μπορούν να αποκαταστήσουν την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου.