Αρθροπάθεια του γόνατος: αιτίες, σημεία και συμπτώματα

Οι αρθρικές παθολογίες είναι από τις πιο συχνές μεταξύ όλων των διαταραχών του μυοσκελετικού συστήματος. Οι φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις ασθένειες επιδεινώνουν σημαντικά την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν αναπηρία. Μία από τις πιο συχνές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος. Τα συμπτώματα της παθολογίας είναι πιο συχνά οξεία και απαιτούν εξειδικευμένη βοήθεια.

Αιτίες της νόσου

Στην ιατρική, η ασθένεια ονομάζεται επίσης οστεοαρθρίτιδα, γονάρθρωση, παραμορφωτική οστεοαρθρίτιδα (DOA). Το Arthrosis είναι μια γενικευμένη ονομασία για όλες τις εκφυλιστικές-δυστροφικές παθήσεις των αρθρικών και των μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων. Η παραβίαση στην περιοχή της άρθρωσης του γόνατος ονομάζεται γονάρθρωση.

τραυματισμός στο γόνατο ως αιτία αρθρώσεως

Χαρακτηρίζεται από βλάβη του χόνδρου στην άρθρωση του γόνατος.

Η παθολογία συνίσταται σε εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στον ιστό των οστών και του χόνδρου, που χαρακτηρίζονται από μια σταδιακή λέπτυνση του χόνδρου στην αρθρική άρθρωση και τον παράλληλο σχηματισμό οστικών αυξήσεων.

Αυτό γίνεται η αντίδραση του σώματος στην τριβή και την αυξημένη πίεση. Οι πιο πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων της γονάρθρωσης της άρθρωσης του γόνατος είναι οι ακόλουθες:

πόνος στο γόνατο αρθροπάθειαςυγιές γόνατο και αρθρώσεις της άρθρωσης του γόνατος
 • Τραυματικές κακώσεις ήπιων και σοβαρών μορφών με μειωμένη κινητικότητα της αρθρικής άρθρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ρήξη συνδέσμου ή ο σοβαρός μώλωπας συχνά προκαλεί την ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας, η οποία ως αποτέλεσμα προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων γονάρθρωσης.
 • Χειρουργική επέμβαση στην άρθρωση του γόνατος για την εξάλειψη τυχόν ελαττώματος ή ξένου σώματος.
 • Παρατεταμένη και υπερβολική σωματική δραστηριότητα σε συνεχή βάση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε επαγγελματικά αθλήματα ή ειδικότητα. Η συνεχής τάση στην περιοχή σύνδεσης οδηγεί σε σταδιακή λέπτυνση του χόνδρου, η οποία επηρεάζει αρνητικά ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα.
 • Οξεία θυλακίτιδα με ανάπτυξη πυώδους φλεγμονής στην αρθρική κοιλότητα. Κατά κανόνα, είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από μια τέτοια παθολογία με συντηρητικό τρόπο, επομένως οι γιατροί καταφεύγουν σε μικρή χειρουργική επέμβαση, η οποία επηρεάζει αρνητικά τον ιστό του χόνδρου.
 • Αρθρίτιδα διαφόρων μορφών και σοβαρότητας. Σε αυτή την περίπτωση, η φλεγμονώδης διαδικασία είναι έντονη, προχωρά με απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και οδηγεί στην ανάπτυξη αρθροπάθειας μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.
 • Η ουρική αρθρίτιδα επίσης συχνά οδηγεί σε παθολογία του χόνδρου με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις και παραμόρφωση της αρθρικής συμβολής.
 • Εξασθένηση της ανοσίας, η οποία προκαλεί σταδιακή επίλυση του οστού και του χόνδρινου ιστού λόγω της αδυναμίας του σώματος να αντιμετωπίσει την παθολογία.
 • Οι κακές συνήθειες - κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα - γίνονται αρκετά συχνά προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση σημείων παθολογίας.
 • Σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Συχνές ιογενείς και καταρροϊκές παθολογίες που προκαλούν φλεγμονώδη διαδικασία και ανάπτυξη εκφυλιστικών-δυστροφικών αλλαγών.
 • Το υπερβολικό βάρος και η σοβαρή παχυσαρκία προκαλούν επίσης παραβίαση, καθώς κάθε επιπλέον κιλό αυξάνει το φορτίο στις αρθρικές αρθρώσεις κατά 10 φορές, γεγονός που σίγουρα θα επηρεάσει τον ιστό του χόνδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι λόγοι προκαλούν τις περισσότερες φορές ένα δευτερεύον είδος παραβίασης. Υπάρχει επίσης ένα πρωτογενές, το οποίο διαφέρει στο ότι η ασθένεια γίνεται συνέπεια της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του σώματος. Ο ιστός των οστών και του χόνδρου φθείρεται, γεγονός που αυξάνει την τριβή και το στρες. Το αποτέλεσμα είναι γονάρθρωση.

Ποικιλίες παθολογίας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι παθολογικών καταστάσεων, καθένας από τους οποίους έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ανάλογα με το πώς επηρεάζεται η άρθρωση, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι διαταραχών:

υγιής χόνδρος και βλάβη στην άρθρωση του γόνατος με αρθρώσεις
 1. Η δεξιά πλευρά χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αλλαγών στον ιστό του χόνδρου στη δεξιά πλευρά. Κατά κανόνα, γίνεται το αρχικό στάδιο της νόσου.
 2. Τα σημάδια της αριστερής γονάρθρωσης της άρθρωσης του γόνατος από τη φύση της κλινικής εικόνας δεν διαφέρουν από τη δεξιά πλευρά. Σημειώνεται όμως ότι αυτός ο τύπος συχνά αναπτύσσεται σε ασθενείς με υπέρβαρους.
 3. Διμερής αναφέρεται σε σοβαρές μορφές, επηρεάζει ολόκληρο τον χόνδρο και χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος τύπος παρατηρείται συχνότερα σε ηλικιωμένους ασθενείς με πρωτοπαθή ιστική βλάβη. Ανάλογα με την πορεία της παθολογικής διαδικασίας, διακρίνονται οξείς και χρόνιοι τύποι. Το πρώτο χαρακτηρίζεται από ταχεία εξέλιξη και ανάπτυξη επιπλοκών, το δεύτερο προχωρά αργά, μπορεί να μην ενοχλεί τον ασθενή για αρκετά χρόνια.

Κλινική εικόνα

Τα σημάδια της γονάρθρωσης της άρθρωσης του γόνατος και τα συμπτώματά της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό βλάβης της άρθρωσης. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά στάδια της παθολογικής διαδικασίας, καθένα από τα οποία έχει τις δικές του κλινικές εκδηλώσεις:

η καθιστική εργασία ως αιτία οστεοαρθρίτιδας του γόνατοςγιατρός που εξετάζει ένα γόνατο με αρθροπάθεια
 1. Το αρχικό στάδιο χαρακτηρίζεται από την απουσία έντονων συμπτωμάτων και την αδυναμία οπτικής αναγνώρισης της παθολογίας. Ο ασθενής κουράζεται περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά το διαγράφει ως υπερκόπωση ή αυξημένο φόρτο εργασίας. Γίνεται λήθαργος, νυσταγμένος και η απόδοση μειώνεται απότομα. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν ήπια ακαμψία στην πάσχουσα άρθρωση όταν κινούνται, ειδικά το πρωί. Ωστόσο, συχνά δεν δίνουν σημασία σε αυτό και δεν απευθύνονται σε ειδικό. Εάν σε αυτό το στάδιο γίνει ακτινογραφία της άρθρωσης, μπορεί κανείς να παρατηρήσει στένωση του αρθρικού χώρου, που προκαλεί παραβίαση.
 2. Στο επόμενο στάδιο, η δυσφορία και η δυσκαμψία δεν εξαφανίζονται, αλλά μόνο αυξάνονται. Με ένα ελαφρύ και σύντομο φορτίο, ο ασθενής αναπτύσσει έντονο πόνο στο γόνατο, ο οποίος εξαφανίζεται μόνο μετά από μακρά ανάπαυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρθρωση διογκώνεται και αυτό το πρήξιμο εξαφανίζεται τη νύχτα, αλλά επανεμφανίζεται την ημέρα. Δεδομένου ότι η πίεση στον χόνδρινο ιστό αυξάνεται λόγω της εξάντλησής του, ο ασθενής ακούει συχνά ένα χαρακτηριστικό τσούξιμο κατά τη διάρκεια των κινήσεων. Η λειτουργία κάμψης είναι επίσης μειωμένη, καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να λυγίσει πλήρως το άκρο. Σε αυτό το στάδιο, οι ασθενείς συνήθως απευθύνονται σε ειδικό.
 3. Το τρίτο στάδιο είναι το πιο σοβαρό και χαρακτηρίζεται από έντονο σύνδρομο πόνου που συνοδεύει τον ασθενή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και σε κατάσταση ηρεμίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος δεν αφήνει ένα άτομο ακόμη και τη νύχτα, γεγονός που επιδεινώνει σημαντικά την κατάστασή του. Το πρήξιμο σε αυτό το στάδιο παρατηρείται συνεχώς. Στον αρθρικό σάκο, η ποσότητα του αρθρικού υγρού μειώνεται απότομα, γεγονός που αυξάνει το φορτίο και αυξάνει την τριβή στην άρθρωση.
 4. πρησμένη άρθρωση γόνατος λόγω οστεοαρθρίτιδας
 5. Το αρχικό στάδιο χαρακτηρίζεται από την απουσία έντονων συμπτωμάτων και την αδυναμία οπτικής αναγνώρισης της παθολογίας. Ο ασθενής κουράζεται περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά το διαγράφει ως υπερκόπωση ή αυξημένο φόρτο εργασίας. Γίνεται λήθαργος, νυσταγμένος και η απόδοση μειώνεται απότομα. Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν ήπια ακαμψία στην πάσχουσα άρθρωση όταν κινούνται, ειδικά το πρωί. Ωστόσο, συχνά δεν δίνουν σημασία σε αυτό και δεν απευθύνονται σε ειδικό. Εάν σε αυτό το στάδιο γίνει ακτινογραφία της άρθρωσης, μπορεί κανείς να παρατηρήσει στένωση του αρθρικού χώρου, που προκαλεί παραβίαση.
 6. Στο επόμενο στάδιο, η δυσφορία και η δυσκαμψία δεν εξαφανίζονται, αλλά μόνο αυξάνονται. Με ένα ελαφρύ και σύντομο φορτίο, ο ασθενής αναπτύσσει έντονο πόνο στο γόνατο, ο οποίος εξαφανίζεται μόνο μετά από μακρά ανάπαυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρθρωση διογκώνεται και αυτό το πρήξιμο εξαφανίζεται τη νύχτα, αλλά επανεμφανίζεται την ημέρα. Δεδομένου ότι η πίεση στον χόνδρινο ιστό αυξάνεται λόγω της εξάντλησής του, ο ασθενής ακούει συχνά ένα χαρακτηριστικό τσούξιμο κατά τη διάρκεια των κινήσεων. Η λειτουργία κάμψης είναι επίσης μειωμένη, καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να λυγίσει πλήρως το άκρο. Σε αυτό το στάδιο, οι ασθενείς συνήθως απευθύνονται σε ειδικό.
 7. Το τρίτο στάδιο είναι το πιο σοβαρό και χαρακτηρίζεται από έντονο σύνδρομο πόνου που συνοδεύει τον ασθενή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και σε κατάσταση ηρεμίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος δεν αφήνει ένα άτομο ακόμη και τη νύχτα, γεγονός που επιδεινώνει σημαντικά την κατάστασή του. Το πρήξιμο σε αυτό το στάδιο παρατηρείται συνεχώς. Στον αρθρικό σάκο, η ποσότητα του αρθρικού υγρού μειώνεται απότομα, γεγονός που αυξάνει το φορτίο και αυξάνει την τριβή στην άρθρωση.

Κατά κανόνα, ο πόνος διαταράσσει τον ύπνο του ασθενούς, γίνεται ευερέθιστος και αισθάνεται συνεχής κόπωση. Η όρεξη εξασθενεί ή εξαφανίζεται εντελώς, γεγονός που προκαλεί επιδείνωση στο έργο του πεπτικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η έλλειψη φυσιολογικού ύπνου συχνά οδηγεί σε νευρικό κλονισμό, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς ή νέους που ασχολούνται με έντονη σωματική εργασία. Η εξασθένηση της μνήμης και η μείωση της συγκέντρωσης της προσοχής είναι επίσης αποτέλεσμα ανεπαρκούς ανάπαυσης του ασθενούς.

Συνήθως, η παθολογία προχωρά χωρίς θερμοκρασία, αλλά σε προχωρημένα στάδια, όταν ο χόνδρος καταστρέφεται πλήρως, αυξάνεται η τριβή των οστών και η πίεση μεταξύ τους, γεγονός που προκαλεί τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Το σώμα προσπαθεί να αποκαταστήσει την ισορροπία και να μειώσει το φορτίο στη σύνδεση. Αυτός είναι ο λόγος που αναπτύσσονται οστεόφυτα ή οστικές αναπτύξεις στην άρθρωση. Γίνονται η αιτία παραμόρφωσης στα προχωρημένα στάδια της παθολογικής διαδικασίας.

Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή τέτοιων παραβιάσεων θα είναι η πλήρης ακινητοποίηση του ασθενούς και η αναπηρία. Κατά κανόνα, αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει σωστή θεραπεία ή αγνοούνται τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Διαγνωστικές μέθοδοι

Για την ακριβή διάγνωση, ο γιατρός προτείνει στον ασθενή να υποβληθεί σε πλήρη εξέταση. Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο για τον εντοπισμό της αιτίας, αλλά και για τη σωστή επιλογή των φαρμάκων που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία. Το πρώτο βήμα θα είναι η συνέντευξη από τον ασθενή και ο εντοπισμός των πιθανών αιτιών. Ο τρόπος ζωής, οι επαγγελματικές δραστηριότητες και οι συνήθειες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξέταση του άρρωστου μέλους και ο προσδιορισμός του βαθμού βλάβης.

θεραπεία οστεοαρθρίτιδας γόνατος

Εάν δεν υπάρχουν ορατά σημάδια παθολογίας, η ασθένεια βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το επόμενο βήμα θα είναι η συλλογή ενός ιστορικού και ο εντοπισμός χρόνιων παθολογιών που θα μπορούσαν να γίνουν προδιαθεσικός παράγοντας. Μετά από αυτό, ο ασθενής δίνει αίμα για εργαστηριακό έλεγχο. Η ανίχνευση ιχνών φλεγμονής σε αυτό με τη μορφή αυξημένου επιπέδου λευκοκυττάρων υποδηλώνει ότι κάποια διαδικασία προκάλεσε την ανάπτυξη της διαταραχής.

Μια υποχρεωτική στιγμή στη διάγνωση θα είναι η εξέταση με ακτίνες Χ προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο βαθμός της γονάρθρωσης. Η εικόνα δείχνει συνήθως περιοχές πλήρους καταστροφής του χόνδρου, καθώς και τον αριθμό των οστεοφύτων και τη θέση τους. Αυτό βοηθά να διευκρινιστεί η πιθανή διάγνωση και να συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Μερικές φορές είναι αδύνατο να δούμε την ακριβή εικόνα και τον βαθμό βλάβης της άρθρωσης σε μια ακτινογραφία. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να υποβληθείτε σε υπερηχογραφική εξέταση της άρθρωσης.

Σε ακραίες περιπτώσεις, ο ασθενής συνταγογραφείται να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία. Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα της νόσου.

Ιατρική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία της παθολογικής κατάστασης είναι δυνατή μόνο στο 1ο και 2ο στάδιο, όταν δεν έχει αρχίσει ακόμη ο σχηματισμός οστεοφύτων. Η θεραπεία στοχεύει κυρίως στην επιβράδυνση της καταστροφής του χόνδρου και στην αποκατάστασή του. Το κλασικό σχήμα περιλαμβάνει τη χρήση των ακόλουθων φαρμάκων:

 1. Μέσα από την ομάδα των παυσίπονων που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου. Αφήστε τον ασθενή να αισθανθεί καλύτερα, βελτιώστε τον νυχτερινό ύπνο. Σε ένα νοσοκομείο, οι ενέσεις είναι αποτελεσματικές, οι οποίες γίνονται 1 έως 3 φορές την ημέρα υπό την επίβλεψη ειδικού. Δεν συνιστάται η χρήση κεφαλαίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δεν επηρεάζουν την πορεία της παθολογικής διαδικασίας, αλλά ανακουφίζουν μόνο τον οξύ πόνο.
 2. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα σε δισκία και ενέσιμη μορφή, μπορούν όχι μόνο να εξαλείψουν τον οξύ πόνο, αλλά και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της παθολογίας, να ανακουφίσουν τον τοπικό πυρετό και το πρήξιμο και να βελτιώσουν την κινητική λειτουργία. Με τακτική λήψη για 7-10 ημέρες, παρατηρείται σταθερή συγκέντρωση των δραστικών συστατικών του φαρμάκου στο αίμα του ασθενούς, η οποία εξασφαλίζει παρατεταμένη δράση. Δεν συνιστάται η λήψη φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς συχνά επηρεάζουν αρνητικά το πεπτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να λαμβάνονται από ασθενείς με σοβαρά πεπτικά έλκη ή άλλες διαταραχές.
 3. Τα χονδροπροστατευτικά βοηθούν στην αποκατάσταση του χόνδρου στην προσβεβλημένη άρθρωση και αυξάνουν την ποσότητα του αρθρικού υγρού. Κατά κανόνα, τέτοια φάρμακα περιέχουν γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. Συνιστάται η λήψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τυπικά, συνταγογραφείται μια πορεία 8-12 εβδομάδων με τακτικές επισκέψεις σε έναν ειδικό για να ανιχνευθεί βελτίωση. Είναι δυνατή μια μεγαλύτερη λήψη με σαφείς ενδείξεις.
 4. Γλυκοκορτικοειδή. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προχωρημένων περιπτώσεων όταν το σύνδρομο πόνου δεν εξαλείφεται με συμβατικά μέσα. Βοηθά στην ανακούφιση του οιδήματος και στη μείωση του πόνου. Επιτρέπεται η χρήση μόνο σε νοσοκομείο με τη μορφή ενδομυϊκών ή ενδοφλεβίων ενέσεων.
 5. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα σε δισκία και ενέσιμη μορφή, μπορούν όχι μόνο να εξαλείψουν τον οξύ πόνο, αλλά και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της παθολογίας, να ανακουφίσουν τον τοπικό πυρετό και το πρήξιμο και να βελτιώσουν την κινητική λειτουργία. Με τακτική λήψη για 7-10 ημέρες, παρατηρείται σταθερή συγκέντρωση των δραστικών συστατικών του φαρμάκου στο αίμα του ασθενούς, η οποία εξασφαλίζει παρατεταμένη δράση. Δεν συνιστάται η λήψη φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς συχνά επηρεάζουν αρνητικά το πεπτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να λαμβάνονται από ασθενείς με σοβαρά πεπτικά έλκη ή άλλες διαταραχές.
 6. Τα χονδροπροστατευτικά βοηθούν στην αποκατάσταση του χόνδρου στην προσβεβλημένη άρθρωση και αυξάνουν την ποσότητα του αρθρικού υγρού. Κατά κανόνα, τέτοια φάρμακα περιέχουν γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. Συνιστάται η λήψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τυπικά, συνταγογραφείται μια πορεία 8-12 εβδομάδων με τακτικές επισκέψεις σε έναν ειδικό για να ανιχνευθεί βελτίωση. Είναι δυνατή μια μεγαλύτερη λήψη με σαφείς ενδείξεις.
 7. Γλυκοκορτικοειδή. Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προχωρημένων περιπτώσεων όταν το σύνδρομο πόνου δεν εξαλείφεται με συμβατικά μέσα. Βοηθά στην ανακούφιση του οιδήματος και στη μείωση του πόνου. Επιτρέπεται η χρήση μόνο σε νοσοκομείο με τη μορφή ενδομυϊκών ή ενδοφλεβίων ενέσεων.

Εκτός από τέτοια κεφάλαια, ο ασθενής συνταγογραφείται σε μια σειρά μαθημάτων χρησιμοποιώντας έναν εξωτερικό παράγοντα με τη μορφή αλοιφής, κρέμας ή γέλης. Η τελευταία επιλογή είναι πιο προτιμότερη επειδή διεισδύει γρήγορα στην κοιλότητα της άρθρωσης και έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιτρέπεται η χρήση τους εντός 14 ημερών. Δεν συνιστάται η παράταση της πορείας μόνοι σας, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ασθενής εγχέεται απευθείας στην κοιλότητα της άρθρωσης. Μπορείτε να οδηγείτε συμβατικά αναλγητικά, αλλά το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την εισαγωγή σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος. Οι ενέσεις γίνονται 1 φορά σε 7 ημέρες. Για πλήρη εξάλειψη του πόνου αρκούν 3-5 ενέσεις. Μετά από μια τέτοια θεραπεία, το αποτέλεσμα παραμένει για 6 μήνες. Ο ασθενής έχει την ικανότητα να κινείται κανονικά και το σύνδρομο του πόνου εξαφανίζεται σχεδόν εντελώς.

Εάν καμία από τις μεθόδους δεν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και η κατάσταση του ασθενούς επιδεινωθεί, γίνεται χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της άρθρωσης με πρόσθεση. Αντικαταστήστε ολόκληρο τον σύνδεσμο ή τα μεμονωμένα μέρη του. Αυτό συνήθως ενδείκνυται για αρθροπάθεια, που προκαλείται από σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, και η περίοδος ανάρρωσης είναι αρκετά μεγάλη και δύσκολη.

Η γονάρθρωση είναι μια σοβαρή εκφυλιστική-δυστροφική παθολογία, η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, οδηγεί σε αναπηρία του ασθενούς. Συνιστάται να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια παραβίασης.