Πώς να αντιμετωπίσετε την αυχενική οστεοχονδρωσία

Η αυχενική οστεοχόνδρωση συνοδεύεται από δυσφορία και πόνο στον αυχένα

Η οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και οδηγεί στην ανάπτυξη αντιδραστικών αλλαγών στις παρασπονδυλικές (παρασπονδυλικές) δομές. Υπό την επίδραση πολλών παραγόντων, ο ινώδης δακτύλιος χαλαρώνει και ο πολφικός πυρήνας διεισδύει σε αυτόν.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σε αυτό το στάδιο, η παθολογική διαδικασία τελειώνει με μια ανακάλυψη του ινώδους δακτυλίου και εμφανίζεται κήλη δίσκου. Αυτό, με τη σειρά του, αρχίζει να συμπιέζει τα νωτιαία νεύρα ή τον ίδιο τον νωτιαίο μυελό, γεγονός που προκαλεί σύνδρομα συμπίεσης.

Χαρακτηριστικά και στάδια ανάπτυξης

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της οστεοχόνδρωσης του αυχενικού τμήματος είναι ένα αρκετά διαφορετικό σύνολο συμπτωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει πονοκεφάλους και ζάλη, αστάθεια της αρτηριακής πίεσης, αίσθημα έλλειψης αέρα, μούδιασμα των άνω άκρων κ. λπ.

Όλα αυτά όχι μόνο φέρνουν σημαντική δυσφορία στη ζωή, αλλά και περιπλέκουν τη διάγνωση, καθώς ένα άτομο δεν απευθύνεται αμέσως σε νευρολόγο, αλλά πηγαίνει να δει έναν καρδιολόγο, ορθοπεδικό ή θεραπευτή. Η θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας συνταγογραφείται λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες - φυσιολογικούς, που συνεπάγεται τη φυσική γήρανση του σώματος και παθολογική - την παρουσία φλεγμονωδών ή εκφυλιστικών διεργασιών στον ασθενή.

Οι φυσιολογικές αλλαγές συνίστανται στην αντικατάσταση του πολφικού πυρήνα με ινώδη ιστό και οι κλινικές εκδηλώσεις εμφανίζονται μόνο όταν οι νευρικές ρίζες είναι ερεθισμένες. Παθολογικές αλλαγές παρατηρούνται έξω από τον χόνδρο και συνοδεύονται απαραίτητα από συμπίεση νευρικών απολήξεων και αιμοφόρων αγγείων. Τα συμπτώματα είναι πόνος σε διάφορες τοποθεσίες, τσούξιμο και κλικ κατά την περιστροφή του κεφαλιού, μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα.

Η περιοχή του τραχήλου της μήτρας είναι η πιο κινητή και βιώνει λιγότερο άγχος σε σύγκριση με τις θωρακικές και οσφυϊκές περιοχές. Στους ενήλικες δεν ξεπερνούν τα 115 κιλά, ενώ το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης αντέχει πίεση έως και 400 κιλά. Ωστόσο, οι αυχενικοί σπόνδυλοι διαφέρουν ως προς τη δομή τους - είναι στενότεροι και ψηλότεροι, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε διάφορους τραυματισμούς και εξαρθρήματα.

Η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και η διάρκειά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου:

 • στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης δεν υπάρχουν πρακτικά έντονα συμπτώματα και μόνο μετά από σοβαρό φορτίο ή ως αποτέλεσμα μακράς παραμονής σε στατική θέση, έντονη κόπωση και δυσφορία γίνονται αισθητές στους μύες του λαιμού.
 • το δεύτερο στάδιο χαρακτηρίζεται από μια αλλαγή στη διαμόρφωση των δίσκων - αρχίζουν να ισοπεδώνονται και να κρεμούν, γεγονός που οδηγεί σε αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Το σύνδρομο πόνου εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των κινήσεων, το οποίο προκαλείται από συμπίεση των νευρικών ριζών λόγω μείωσης του ύψους των μεσοσπονδύλιων δίσκων.
 • στο τρίτο στάδιο, σχηματίζεται μια προεξοχή, η οποία προηγείται μιας μεσοσπονδυλικής κήλης. Ο pulposus πυρήνας μετατοπίζεται σταδιακά και αρχίζει να προεξέχει πέρα από τα ανατομικά όρια. Λόγω τσιμπήματος των νευρικών απολήξεων ή του νωτιαίου μυελού, το σύνδρομο πόνου επεκτείνεται όχι μόνο στην περιοχή του λαιμού, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή του γιακά, καθώς και στα άνω άκρα. Οι πονοκέφαλοι και η ζάλη προκαλούνται από συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
 • Το τέταρτο στάδιο της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των δίσκων και το σχηματισμό οστικών αναπτύξεων - οστεοφύτων. Ο πόνος γίνεται σταθερός, οι κινήσεις περιορίζονται, οι μύες εξασθενούν σε σημείο ατροφίας. Τα συμπτώματα γίνονται σοβαρά: παρατηρείται απώλεια συντονισμού, μειώνεται η οπτική και η ακουστική οξύτητα. Δεν είναι πλέον δυνατή η θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης σε αυτό το στάδιο και χρησιμοποιούνται χειρουργικές μέθοδοι.

Αρχές και μέθοδοι θεραπείας

Η θεραπεία για την οστεοχονδρωσία είναι πάντα ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει όχι μόνο φαρμακευτική αγωγή, αλλά και φυσικοθεραπεία, μασάζ, θεραπεία άσκησης και δίαιτα. Τα επείγοντα φάρμακα για έντονο πόνο είναι αναλγητικά. Τα φάρμακα από την ομάδα ΜΣΑΦ δεν είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

Με τη βοήθεια μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, είναι δυνατό όχι μόνο να ανακουφιστεί ο πόνος, αλλά και να ανακουφιστεί το πρήξιμο, να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να εξαλειφθεί η φλεγμονή των νευρικών απολήξεων. Για να ενισχύσετε το αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλοιφές και κρέμες που δρουν άμεσα στην πηγή του πόνου και είναι πιο ασφαλείς από τα δισκία.

Κατά την περίοδο της ύφεσης, χρησιμοποιούνται αλοιφές θέρμανσης και μασάζ που περιέχουν δηλητήριο μέλισσας και φυτικά εκχυλίσματα. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση των μυϊκών σπασμών, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αποκαθιστούν τη διατροφή στους φλεγμονώδεις ιστούς.

Για την αποτελεσματική θεραπεία της οστεοχονδρωσίας, συνταγογραφούνται φάρμακα διαφόρων ομάδων:

 • Μυοχαλαρωτικά?
 • βιταμίνες του συμπλέγματος Β;
 • χονδροπροστατευτικά?
 • αγγειοδιασταλτικά (αγγειοδιασταλτικά);
 • διουρητικά (διουρητικά);
 • μέσα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και των ρεολογικών ιδιοτήτων του αίματος.

Ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος

Η βελτίωση της ροής του αίματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα στη θεραπεία της οστεοχονδρωσίας. Η λήψη αγγειοδιασταλτικών είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της μικροκυκλοφορίας, την επέκταση του αγγειακού αυλού σε φυσιολογικά πρότυπα και την αραίωση του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος λαμβάνει διατροφή και οξυγόνο στην απαιτούμενη ποσότητα, γεγονός που έχει θετική επίδραση στη λειτουργία του.

Για την ανακούφιση του ασθενούς από επώδυνα συμπτώματα όπως ζάλη και σπασμοί, χρησιμοποιούνται συνδυασμοί αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων με νοοτροπικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Για πιο αποτελεσματική θεραπεία, αυτά τα φάρμακα συνδυάζονται με αντιαιμοπεταλιακούς παράγοντες, καθώς και με νοοτροπικά φάρμακα. Σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια βραχυπρόθεσμη πορεία ενέσεων· μετά την ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων, η θεραπεία συνεχίζεται με χορήγηση δισκίων από το στόμα.

Εξάλειψη μυϊκών σπασμών

Η οστεοχόνδρωση συνοδεύεται πάντα από μυϊκή ένταση όπου εντοπίζεται η παθολογική εστία. Η κινητικότητα της πληγείσας περιοχής είναι μειωμένη και εμφανίζεται πόνος. Η υπερτονικότητα των σκελετικών μυών θεωρείται συνήθως ως προστατευτική αντίδραση στον πόνο. Για τη μείωση της μυϊκής σπαστικότητας, συνταγογραφούνται μυοχαλαρωτικά.

Κατά τη θεραπεία με μυοχαλαρωτικά, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή τους στις ψυχοκινητικές αντιδράσεις και η ικανότητα συγκέντρωσης. Αυτό ισχύει για ασθενείς των οποίων οι επαγγελματικές δραστηριότητες απαιτούν αυξημένη φροντίδα, για παράδειγμα, οδηγούς οχημάτων.

Χονδροπροστατευτικά

Χονδροπροστατευτικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση και ενίσχυση του χόνδρινου ιστού των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Είναι δυνατή η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια αυτών των φαρμάκων μόνο στα αρχικά στάδια, καθώς σε προχωρημένες περιπτώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Σε ένα υγιές άτομο, η χονδροϊτίνη παράγεται σε επαρκείς ποσότητες, γεγονός που εξασφαλίζει την πλήρη ενυδάτωση του χόνδρου. Εάν για κάποιο λόγο διαταραχθεί η σύνθεση της χονδροϊτίνης, ο ιστός του χόνδρου χάνει την υγρασία και γίνεται πιο λεπτός.

Τα χονδροπροστατευτικά περιέχουν θειική χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη και υαλουρονικό οξύ σε διάφορους συνδυασμούς. Όταν λαμβάνεται, ενεργοποιείται η παραγωγή της δικής σας χονδροϊτίνης, με αποτέλεσμα ο ιστός του χόνδρου να γίνεται πιο πυκνός και να αποκαθίσταται η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Η τελευταία γενιά φαρμάκων περιέχει επίσης πρόσθετες ουσίες - βιταμίνες και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς συνταγογραφούνται χονδροπροστατευτικά σε δισκία, αλλά μερικές φορές υπάρχει ανάγκη για ενδομυϊκές ή ενδοαρθρικές ενέσεις. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τοπικά προϊόντα, αλλά έχουν το λιγότερο έντονο αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας με χονδροπροστατευτικό θα γίνει αισθητό μόνο μετά από μερικούς μήνες.

Φυσιοθεραπεία

Είναι δυνατή η θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιώντας φυσιοθεραπευτικές μεθόδους; Δυστυχώς, είναι αδύνατο να απαλλαγούμε εντελώς από τη νόσο και η φυσιοθεραπεία λειτουργεί μόνο σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική θεραπεία. Ο κύριος στόχος των διαδικασιών είναι να διεγείρουν τις διαδικασίες αποκατάστασης στο σώμα και να εξαλείψουν τον πόνο.

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι:

 • ηλεκτροφόρηση, η οποία επιτρέπει τη χορήγηση φαρμάκων απευθείας στην πληγείσα περιοχή.
 • υπέρηχος;
 • μαγνητική θεραπεία?
 • Darsonval;
 • λέιζερ.

Η δράση της ηλεκτροφόρησης βασίζεται στη χρήση ρευμάτων χαμηλής ισχύος που τροφοδοτούνται σε ειδικές πλάκες. Κάτω από τις πλάκες υπάρχουν ταμπόν εμποτισμένα με φάρμακα. Δεδομένου ότι η ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος είναι αρκετά χαμηλή, οι φαρμακευτικές ουσίες διεισδύουν στα βαθιά στρώματα και ανακουφίζουν την κατάσταση του ασθενούς.

Εάν η ηλεκτροφόρηση γίνει με αναισθητικό, το σύνδρομο του πόνου ανακουφίζεται και η χρήση αγγειοδιασταλτικού βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος.

Η διαδικασία για τη φυσική θεραπεία της οστεοχόνδρωσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με χρήση darsonval

Το αποτέλεσμα της μαγνητικής θεραπείας είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και η μείωση των εκδηλώσεων της φλεγμονώδους διαδικασίας - οίδημα και πόνος. Η θεραπεία με μαγνήτη μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει εν μέρει τη λήψη φαρμάκων. Για αυτό θα χρειαστείτε μια ειδική συσκευή.

Για τη θεραπεία παθήσεων της πλάτης, χρησιμοποιείται λέιζερ χαμηλής έντασης με υπέρυθρο φάσμα. Οι ακτίνες λέιζερ διεισδύουν βαθιά στον ιστό και επηρεάζουν την παραμορφωμένη περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Ως αποτέλεσμα, οι μεταβολικές διεργασίες στον ιστό του χόνδρου ενεργοποιούνται, οι νευρικές απολήξεις απελευθερώνονται από τη συμπίεση και αποκαθίσταται η κανονική λειτουργία των μυϊκών δομών.

Το Darsonval είναι μια συσκευή κατευθυνόμενης δράσης μέσω ενός ταχέως αποσυντιθέμενου παλμικού ρεύματος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εναλλασσόμενο ρεύμα παρέχεται στο σώμα μέσω ενός γυάλινου ηλεκτροδίου με αέριο και προωθεί:

 • αυξημένη κυκλοφορία του αίματος?
 • μείωση του ουδού πόνου της ευαισθησίας.
 • βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος.
 • ομαλοποίηση του τόνου των αιμοφόρων αγγείων.
 • αύξηση της άμυνας του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Darsonval χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε στάδιο της οστεοχονδρωσίας.

Η θεραπευτική δύναμη του μασάζ

Το θεραπευτικό μασάζ για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι αναμφίβολα η πιο ευχάριστη, προσιτή και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος. Ωστόσο, θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν εξειδικευμένο ειδικό. Μπορείτε να κάνετε μασάζ στην περιοχή του γιακά ενώ κάθεστε ή ξαπλώνετε στο στομάχι σας. Το κύριο πράγμα είναι ότι ο ασθενής είναι άνετος και μπορεί να χαλαρώσει.

Το μασάζ ξεκινά με κινήσεις χαϊδεύματος προς την κατεύθυνση από το πίσω μέρος του κεφαλιού προς το πάνω μέρος της πλάτης. Το χάιδεμα πρέπει επίσης να καλύπτει τις πλευρικές περιοχές του λαιμού. Εκτελούνται 10-12 κτυπήματα με ελάχιστη προσπάθεια ώστε το δέρμα να μην κινείται σε σχέση με τους μύες.

Η διαμήκης συμπίεση γίνεται με τον αντίχειρα και τον δείκτη, που πιάνουν το δέρμα και, σαν να λέγαμε, το πιέζουν. Η πρόσκρουση περιορίζεται στους μαλακούς ιστούς· οι σπόνδυλοι δεν εμπλέκονται στη διαδικασία. Το στύψιμο γίνεται πολύ προσεκτικά, ειδικά στις πρώτες συνεδρίες. Οι κινήσεις πάνε παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη, 5-6 φορές σε κάθε πλευρά.

Η επόμενη τεχνική είναι το ζύμωμα. Οι μύες του λαιμού και των άνω ώμων θερμαίνονται με κυκλικές κινήσεις μισολυγισμένων δακτύλων, πρώτα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και στη συνέχεια κατά μήκος των πλευρών του λαιμού. Δεδομένου ότι το ζύμωμα επηρεάζει τα βαθιά στρώματα του ιστού, γίνεται σύμφωνα με τη διάγνωση του ασθενούς, ώστε να μην επιδεινωθεί η παθολογία.

Το τρίψιμο είναι απαραίτητο για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος θερμαίνοντας το δέρμα. Εκτελείται χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων ή τις κινήσεις πριονίσματος των πλευρικών επιφανειών των παλάμων.

Μασάζ αυχένα για χαλάρωση των μυών, ανακούφιση από την ένταση και τον πόνο

Επιτρέπονται επίσης κυκλικές κινήσεις τριψίματος. Το τρίψιμο ξεκινά από το πάνω μέρος του λαιμού και σταδιακά μετακινείται στην ωμική ζώνη, συλλαμβάνοντας τον τραπεζοειδή μυ. Εάν ο ασθενής αισθάνεται πόνο ή δυσφορία, οι προσπάθειες πρέπει να μειωθούν.

Η συνεδρία τελειώνει με πινελιές· μπορείτε να τις εναλλάσσετε με πιέσεις χαμηλής έντασης. Τέλος εφαρμόζεται δόνηση. Η συνολική διάρκεια μιας συνεδρίας μασάζ είναι 25-30 λεπτά, ο τυπικός αριθμός διαδικασιών είναι 10.

Ορθοπεδικές συσκευές

Για να ελαχιστοποιηθούν οι εκδηλώσεις της οστεοχονδρωσίας και να ενισχυθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας, χρησιμοποιούνται διάφορα ορθοπεδικά προϊόντα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη θέση του κεφαλιού και του λαιμού κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς κατά τη διάρκεια ή μετά από μια νυχτερινή ανάπαυση γίνονται πιο έντονα αισθητά τα δυσάρεστα συμπτώματα - πονοκέφαλος, αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης, ζάλη και δυσφορία στους ώμους.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις υποδηλώνουν παραβίαση της κυκλοφορίας του αίματος και ένα ορθοπεδικό μαξιλάρι θα βοηθήσει στη διόρθωση της κατάστασης.

Κατά την επιλογή ενός προϊόντος, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • Το ιδανικό σχήμα για ασθενείς με οστεοχονδρωσία είναι το ορθογώνιο. Τα στηρίγματα και τα τετράγωνα μαξιλάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμη ανάπαυση, ο ύπνος σε αυτά δεν συνιστάται αυστηρά.
 • το ύψος πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 cm, αλλά όχι περισσότερο από 10 cm.
 • πλάτος - ελαφρώς φαρδύτερο από τους ώμους του κοιμώμενου.
 • σκληρότητα - μέτρια. Τα πολύ μαλακά ή σκληρά μαξιλάρια δεν είναι κατάλληλα. Επιπλέον, παράγονται ορθοπεδικά προϊόντα κυρίως μέτριας σκληρότητας.
Ένας εφαρμοστής βελόνας σε μορφή κυλίνδρου αποκαθιστά την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης σε περίπτωση αυχενικής οστεοχόνδρωσης

Μια άλλη χρήσιμη συσκευή είναι μια συσκευή εφαρμογής βελόνας, η οποία μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Αυτή η συσκευή είναι ένα αιχμηρό χαλάκι από ελαστικό υλικό, το οποίο εφαρμόζεται στην περιοχή του γιακά.

Το μασάζ θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα μικρό στενό μαξιλάρι ή μαξιλάρι, έτσι ώστε να διατηρείται η κάμψη του λαιμού και να μην υπάρχει πολύ οδυνηρή αίσθηση. Υπάρχουν επίσης μοντέλα προς πώληση με τη μορφή κυλίνδρων, τα οποία είναι επίσης κατάλληλα για τη θεραπεία της αυχενικής χόνδρωσης.

Μπορείτε να ξαπλώσετε σε χαλάκι βελόνας ή ρολό έως και μισή ώρα, αλλά για τις πρώτες συνεδρίες αρκούν 5-7 λεπτά. Συνιστάται να αλλάξετε τη θέση του σώματός σας ή να κυλάτε κατά τη χρήση. Η διαδικασία πραγματοποιείται 1 ή πολλές φορές την ημέρα.

Η διαιτητική διατροφή είναι επίσης σημαντικό συστατικό μιας ολοκληρωμένης θεραπείας. Δεδομένου ότι το υπερβολικό βάρος αποτελεί συχνά εμπόδιο για μια γρήγορη ανάρρωση, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το γρήγορο φαγητό από τη διατροφή και να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και γλυκού σόδας.

Η ερώτηση «μπορεί να θεραπευτεί η αυχενική οστεοχονδρωσία» θα έχει θετική απάντηση εάν η νόσος εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Με την κατάλληλη προσέγγιση στη θεραπεία και ο ασθενής ακολουθεί τις ιατρικές συστάσεις, μπορείτε να επιτύχετε σημαντική βελτίωση και να ζήσετε μια πλήρη, άνετη ζωή ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Να είναι υγιής!