Πόνος στη μέση: αιτίες και θεραπεία

Ο πόνος στη μέση είναι ένα μάλλον δυσάρεστο φαινόμενο που μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία σοβαρών ασθενειών. Το κάτω μέρος της πλάτης έχει μεγαλύτερο φορτίο σε σύγκριση με άλλα μέρη της σπονδυλικής στήλης, επομένως είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Ο σπασμός στο κάτω μέρος της πλάτης μπορεί να είναι σύμπτωμα ισχιαλγίας, οστεοχόνδρωσης, σκολίωσης και πολλών άλλων παθολογιών.

πόνος στην πλάτη στην οσφυϊκή περιοχή

Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης: πιθανές αιτίες

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από αθλητική προπόνηση, μια μακρά παραμονή σε μια θέση, μετά από μια άβολη κίνηση.

Παράγοντες κινδύνου:

 • ευσαρκία;
 • τεκνοποίηση / πρόσφατος τοκετός.
 • αθλητική προπόνηση?
 • καθιστική εργασία (οδηγοί, ταμίες κ. λπ. )
 • εργασία που σχετίζεται με σημαντική σωματική άσκηση.
 • εργάζονται σε όρθια θέση.

Μετά από μια υπερβολική καταπόνηση, η ενόχληση υποχωρεί από μόνη της - αρκεί μόνο η ξεκούραση. Η περιοδική εμφάνισή του υποδηλώνει την παρουσία παθολογίας. Χωρίς ποιοτική θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά: μερικές φορές ενδείκνυται μόνο χειρουργική επέμβαση.

Ασθένειες που συνοδεύονται από ενόχληση στο κάτω μέρος της πλάτης

Αυτό το σύμπτωμα στην ιατρική ταξινομείται σε πρωτογενές και δευτεροπαθές.

Στην πρώτη περίπτωση, η ενόχληση προκαλείται άμεσα από ασθένειες της πλάτης, ιδιαίτερα της σπονδυλικής στήλης:

 • οστεοχόνδρωση αυτής της περιοχής (το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων πόνου).
 • σπονδύλωση / σπονδυλολίσθηση / σπονδυλαρθρίτιδα.
 • προεξοχή του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή μεσοσπονδυλική κήλη.

Λένε για δευτερογενείς πόνους όταν προκαλούνται από βλάβες άλλων οργάνων:

 • κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
 • όγκος στο νωτιαίο κανάλι?
 • κάταγμα σπονδυλικής στήλης?
 • μυϊκή θλάση;
 • ανατομική στενότητα του σπονδυλικού σωλήνα.
 • κύφωση / σκολίωση / κυφοσκολίωση / νόσος Scheuermann-Mau;
 • αρθρίτιδα (ρευματική, ψωριασική, οστεοαρθρίτιδα).
 • δισκίτιδα, οστεομυελίτιδα, φυματίωση της σπονδυλικής στήλης.
 • διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος: ουρολιθίαση / πυελονεφρίτιδα.
 • γυναικολογικές παθήσεις: καρκίνος ή κύστη των ωοθηκών, ενδομητρίωση.
 • περίπλοκη εγκυμοσύνη.

Τύποι πόνου

Έντονος πόνος στη μέση

Αυτά παρατηρούνται στην οστεοχονδρωσία. Ενόχληση υπάρχει όταν κινείστε, κάθεστε, σηκώνετε βαριά αντικείμενα, ακόμα και όταν βήχετε/φτερνίζεστε. Στα κάτω άκρα μπορεί να δοθούν δυσάρεστες αισθήσεις. Ο ασθενής χρειάζεται επειγόντως να δει νευρολόγο.

Σοβαρή ενόχληση συνοδεύει την ισχιαλγία. Ο πόνος είναι θαμπός ή οξύς, πονάει, συνήθως μονόπλευρος.

Μπορεί να δώσει στον γλουτό, στο μηρό ακόμα και στο κάτω πόδι. επιδεινώνεται με αλλαγή θέσης, βήχα, περπάτημα. Η ριζίτιδα αντιμετωπίζεται από νευρολόγο. Συνιστάται στους ασθενείς να ξεκουράζονται σε ένα σκληρό στρώμα που θα στηρίζει το κάτω μέρος της πλάτης.

Οξύς πόνος στη μέση

Αυτό μπορεί να προκληθεί από το να κάθεστε σε μια άβολη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, να κουβαλάτε/σηκώνετε βαριά πράγματα, να πέφτετε, να χτυπάτε, από ξαφνική κίνηση, καθώς και από ρεύματα ρεύματος και υποθερμία.

Μια οξεία προσβολή συνοδεύει τη μετατόπιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Το τελευταίο συμβαίνει με κάταγμα σπονδυλικής στήλης, οστεοχόνδρωση, σκληρή σωματική εργασία, άρση βαρών.

Μετατόπιση μπορεί επίσης να συμβεί μετά από χειρουργική επέμβαση σε αυτή την περιοχή. Η διάγνωση σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται από νευρολόγο. Επίσης συνταγογραφεί θεραπεία.

Πονώδης πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης

Αυτό συμβαίνει με μυοσίτιδα - φλεγμονή των μυών της πλάτης. Η ασθένεια εμφανίζεται μετά από απότομη υπέρταση ή υποθερμία. Συνοδεύεται από δυσκαμψία των κινήσεων. Ο πόνος γίνεται οξύς με την κίνηση.

Χρόνιος (μόνιμος) πόνος στη μέση

Περιοδικές προσβολές συνοδεύουν την παραμορφωτική σπονδύλωση. Και η πληγείσα περιοχή μπορεί να μουδιάσει. Επιπλέον, μερικές φορές υπάρχει αδυναμία των ποδιών.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ο χρόνιος πόνος είναι χαρακτηριστικός της νόσου του Bechterew, των ογκολογικών παθολογιών. Μπορεί επίσης να υποδηλώνουν μεταβολική διαταραχή.

Μετατοπισμένοι πόνοι

Μερικές φορές φαίνεται σε ένα άτομο ότι το κάτω μέρος της πλάτης πονάει, αλλά στην πραγματικότητα ο λόγος έγκειται στην ήττα ενός εντελώς διαφορετικού μέρους του σώματος. Αυτό συμβαίνει με παθήσεις των πυελικών οργάνων, του παγκρέατος, των νεφρών, του παχέος εντέρου.

Πόνοι στην πλάτη: πότε να επισκεφτείτε γιατρό;

Μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • η επίθεση διαρκεί 3 ημέρες ή περισσότερο.
 • δυσφορία προέκυψε μετά από τραυματισμό.
 • Ταυτόχρονα, πονάει η μέση, το κάτω πόδι και το πόδι.
 • το σύνδρομο πόνου συνδυάζεται με μούδιασμα ενός άκρου.

Τι να κάνετε με έντονους σπασμούς στην οσφυϊκή περιοχή

Εάν τα αίτια είναι άγνωστα, θα πρέπει να μετρηθεί η θερμοκρασία. Η αύξηση αυτού του δείκτη υποδηλώνει μόλυνση και φλεγμονή. Προσδιορίζονται επίσης και άλλα συμπτώματα (παραβίαση των κοπράνων, έμετος, πόνος μόνο στη μία πλευρά). Στη συνέχεια, πρέπει να καλέσετε έναν γιατρό ή μια ομάδα έκτακτης ανάγκης.

Εάν τα αίτια είναι γνωστά, όπως μια μυϊκή καταπόνηση ή ένας μώλωπας, θα πρέπει πρώτα να ληφθεί ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για να μειωθεί η ενόχληση.

Ανακουφίστε το πρήξιμο, αυξήστε την κυκλοφορία του υγρού για να απομακρύνετε τις βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, μια μόνο δόση ενός διουρητικού βοηθά.

Μια ορθοπεδική ζώνη ή ακόμα και μια κανονική πετσέτα θα βοηθήσει να σταθεροποιηθούν οι μύες και τα οστά σε σταθερή κατάσταση.

Τι δεν πρέπει να κάνετε με τη δυσφορία στη μέση

Απαγορεύεται να κάνετε διαδικασίες προθέρμανσης χωρίς να κάνετε διάγνωση.

Προκαλούν τη ροή του αίματος, η οποία δεν είναι πάντα ασφαλής. Με παρατεταμένη ενόχληση άγνωστης φύσης, μην χρησιμοποιείτε παυσίπονα. Σε αυτή την περίπτωση, η ασθένεια θα συνεχίσει να εξελίσσεται, αλλά χωρίς ενόχληση.

Είναι δυνατή η τοποθέτηση των σπονδύλων σε οποιοδήποτε σημείο της πλάτης από χειροπράκτη μόνο μετά από εξέταση, διάγνωση και προσδιορισμό της αιτίας της παθολογίας. Οι σπόνδυλοι δεν μετατοπίζονται πάντα λόγω τραύματος· αυτό μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα δυστροφικών διεργασιών. Η μείωση μπορεί να τσιμπήσει το νεύρο και να καταστρέψει τις διεργασίες του σπονδύλου.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην πλάτη στο σπίτι: λαϊκές συνταγές

Ένα αλκοολούχο βάμμα από κολλιτσίδα ή ευκάλυπτο θα βοηθήσει στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κομπρέσες. Για παρόμοιο σκοπό, εφαρμόζονται φρέσκα φύλλα χρένου στην πληγείσα περιοχή. Αλλάζονται καθημερινά ανάλογα με τις ανάγκες.

 1. Αλοιφή με ιπποκάστανο. Το λιωμένο λίπος αναμιγνύεται με αποξηραμένο χόρτο καστανιάς και λάδι καμφοράς. Τα συστατικά λαμβάνονται σε ίσες αναλογίες. Ο παράγοντας εφαρμόζεται σε λεπτά κομμάτια μαύρου ψωμιού και εφαρμόζεται στις πληγείσες περιοχές.
 2. Μπορείτε να θεραπεύσετε με βάμμα ιπποκάστανου. Βαμβακερό ύφασμα ή γάζα υγραίνεται σε αυτό, το οποίο εφαρμόζεται στο κάτω μέρος της πλάτης.
 3. Ανακουφίζει αποτελεσματικά την ενόχληση στις αρθρώσεις και τα οστά βάμμα από το χρυσό μουστάκι στο "Bishofite". Είναι απαραίτητο να προσθέσετε 35-40 σωματίδια του φυτού σε ½ λίτρο του τελευταίου. Το μείγμα αφήνεται για 14 ημέρες. Όταν περνάει ο καιρός, φιλτράρεται και εφαρμόζεται τη νύχτα για κομπρέσες.

Διατροφή για προβλήματα πλάτης

Για να ενισχύσετε τη συσκευή των οστών, πρέπει να εμπλουτίσετε τη διατροφή με υγιεινές τροφές και να μειώσετε την ποσότητα των επιβλαβών σε αυτήν.

Το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια (π. χ. σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί) είναι πολύ χρήσιμα. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη D, λιπαρά οξέα και νιασίνη.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα δημητριακά, τα φρέσκα φρούτα, ειδικά το σκόρδο και τα λεμόνια - όλα αυτά πρέπει να κυριαρχούν στη διατροφή.

Πολύ κάλιο βρίσκεται στο λάχανο και το σπανάκι, και βιταμίνη C - στα εσπεριδοειδή.

Η βιταμίνη Α μπορεί να ληφθεί από αυγά, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα.

Θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερα ροφήματα με καφεΐνη, καθώς και γλυκά, πικάντικα, λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα.

Ασκήσεις για τη σπονδυλική στήλη

Με μικρή ενόχληση, καθώς και για την πρόληψη τέτοιων στην περιοχή της πλάτης, συνιστάται η εκτέλεση ενός σετ ασκήσεων:

 1. Ξαπλώστε ανάσκελα, βάλτε τα χέρια σας κατά μήκος του σώματος, λυγίστε λίγο τα πόδια σας στα γόνατα. Τα πόδια γέρνουν προς τα δεξιά και το σώμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σε αυτή τη θέση, παγώνουν για 5 δευτερόλεπτα και μετά επιστρέφουν στην αρχική τους θέση. Στρίψτε προς την άλλη κατεύθυνση με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να ολοκληρώσετε 10 προσεγγίσεις.
 2. Γονατισμένοι, βάλτε τα χέρια σας σε μια καρέκλα μπροστά σας. Στη συνέχεια, λυγίστε και λυγίστε την πλάτη σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκτελέστε έως και 10 προσεγγίσεις.
 3. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια/πόδια ίσια. Αρχικά, το δεξί πόδι σηκώνεται περίπου 15 cm από το πάτωμα και διατηρείται ψηλά μέχρι να εμφανιστεί ένα αίσθημα κόπωσης. Επαναλάβετε το ίδιο με το αριστερό πόδι. Πρέπει να ολοκληρώσετε 5 σετ με κάθε πόδι.

Πρόληψη του πόνου στην πλάτη

Για να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων, πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες:

 1. Λιγότερος χρόνος που δαπανάται καθιστός.
 2. Όταν κάνετε καθιστική εργασία, κάθε ώρα κάντε μια μικρή προθέρμανση για τη σπονδυλική στήλη, τα άκρα.
 3. Σηκώστε σωστά / μεταφέρετε βάρη - κρατήστε την πλάτη σας ευθεία, μην σηκώνετε απότομα, διαιρέστε το φορτίο σε μέρη.
 4. Εκτελέστε ασκήσεις για την ενίσχυση του μυϊκού κορσέ (υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης).
 5. Το στρώμα πρέπει να είναι μέτρια σκληρό για να στηρίζει σωστά το κάτω μέρος της πλάτης.
 6. Προσέξτε τη στάση σας, μην λυγίζετε.
 7. Σηκωθείτε πιο συχνά στον τοίχο, αγγίζοντας τον με τις φτέρνες, τους γλουτούς, τις ωμοπλάτες σας. Πρέπει να σταθείτε σε αυτή τη θέση για 3 λεπτά.
 8. Συνιστάται να κάνετε αθλήματα για την ενίσχυση των μυών που συγκρατούν τη σπονδυλική στήλη: περπάτημα, σκι, γυμναστική wushu / τσιγκόνγκ, κολύμπι, γιόγκα.

Δεν πρέπει να πηγαίνετε για τρέξιμο, πυγμαχία, τένις, πολεμικές τέχνες, σκι, ιππασία.