Πώς να θεραπεύσετε την οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης;

Οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Η οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια της σπονδυλικής στήλης, που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη εκφυλιστικών-δυστροφικών αλλαγών στον ιστό των οστών και του χόνδρου σε ένα ή περισσότερα από τα τμήματα της. Η ανάπτυξη θωρακικής οστεοχόνδρωσης είναι πολύ λιγότερο συχνή από παρόμοιες εκδηλώσεις στην αυχενική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της ανατομικής δομής του μεσαίου τμήματος της πλάτης του ανθρώπου, όπου η κινητικότητα των σπονδύλων είναι κάπως περιορισμένη. Αυτό μειώνει σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού. Πριν από μερικές δεκαετίες, αυτός ο τύπος οστεοχονδρωσίας ήταν πιο συχνός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα, η ασθένεια επηρεάζει επίσης νεότερους άνδρες και γυναίκες. Τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Περιγραφή

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια του σκελετικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από βλάβη στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους σπονδύλους και τις εκφυλιστικές αλλαγές τους. Στο πρώτο στάδιο της νόσου οι εκδηλώσεις είναι ήπιες, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην έγκαιρη διάγνωση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η ασθένεια εξελίσσεται.

Σταδιακά, η συνδεσμική συσκευή εμπλέκεται επίσης στη διαδικασία. Κάπως λιγότερο συχνά, αναπτύσσονται επιπλοκές, που εκδηλώνονται με τη μορφή ατροφίας του μυϊκού ιστού και συνοδεύονται από μείωση της ευαισθησίας και λειτουργικές διαταραχές των εσωτερικών οργάνων.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, με θωρακική οστεοχόνδρωση, ο χόνδρος και τα οστά αρχίζουν να καταστρέφονται. Παράλληλα, σημειώνεται πρόωρη γήρανση του μυοσκελετικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτής της ασθένειας, ασθένειες όπως:

 • προστατίτιδα?
 • πνευμοσκλήρωση?
 • ατροφία των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος, που συχνά οδηγεί σε στειρότητα.
 • αθηροσκλήρωση?
 • καρκινικούς όγκους.

Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, η θωρακική οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται εξίσου σε άνδρες και γυναίκες.

Συμπτώματα της νόσου

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης έχει μια σειρά από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων είναι:

 • πόνος στο στήθος που εμφανίζεται όταν το σώμα είναι συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία θέση.
 • σύνδρομο πόνου με αυξημένη σωματική άσκηση, για παράδειγμα, κατά την άρση βαρών.
 • η εμφάνιση δυσκολίας στην εισπνοή και την εκπνοή, που συνοδεύεται από ένα αίσθημα συμπίεσης στο μεσαίο τμήμα της πλάτης.
 • συνεχής πόνος στις ωμοπλάτες.
 • μούδιασμα ορισμένων μερών του σώματος.
 • περιοδικά εμφανίζεται παρατεταμένο αίσθημα κρύου, συνοδευόμενο από ρίγη.
 • μείωση της θερμοκρασίας του σώματος στα πόδια.
 • φαγούρα και κάψιμο στα κάτω άκρα.

Με εξασθενημένες λειτουργίες του αγγειακού συστήματος της θωρακικής σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά σημεία:

 • ξεφλούδισμα του δέρματος?
 • αραίωση και εύθραυστα νύχια?
 • κοιλιακό άλγος, μετεωρισμός?
 • διαταραχές κοπράνων, στις οποίες οι κρίσεις διάρροιας μπορούν να αντικατασταθούν από δυσκοιλιότητα.
 • ναυτία, καούρα?
 • συμπτώματα μεσοπλεύρια νευραλγία?
 • μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Με τη θωρακική οστεοχόνδρωση, υπάρχουν δύο τύποι συνδρόμου πόνου:

 1. Dorsalgia (dorsalgia).
 2. Dorsago (dorsag).

Το πρώτο χαρακτηρίζεται από παρατεταμένο πόνο στις περιοχές βλάβης των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ο δεύτερος είναι έντονος παροξυσμικός πόνος οξείας φύσης, που συνοδεύεται από αίσθημα δυσκαμψίας στους μύες και δυσκολία στην αναπνοή.

Μία από τις επιπλοκές που συνοδεύουν την οστεοχόνδρωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι η γαστρίτιδα, ή μάλλον οι παροξύνσεις της, που χαρακτηρίζονται από πόνο στην επιγαστρική περιοχή.

Αιτίες οστεοχονδρωσίας

Η ανάπτυξη της οστεοχόνδρωσης της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης οφείλεται σε παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Οι αιτίες αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι:

 • κληρονομική προδιάθεση;
 • κήλη, παραμορφώσεις δίσκου?
 • σχηματισμός οστεοφύτων.
 • καταστροφή χόνδρου?
 • ανεπαρκής παροχή αίματος στον σπονδυλικό σωλήνα, η οποία έχει αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της σύσφιξης των αγώγιμων αγγείων και των αρτηριών.
 • εκφύλιση των οστών, του χόνδρου και του μυϊκού ιστού που προκαλείται από ακατάλληλα κατανεμημένο φορτίο στη σπονδυλική στήλη.
 • μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από ανεπάρκεια ασβεστίου στο σώμα.

Οι παράγοντες που λειτουργούν ως αιτία παθολογικών αλλαγών είναι:

 • ανύψωση βαρέων αντικειμένων.
 • καθιστική εργασία?
 • μακρά παραμονή σε μία θέση.
 • ανομοιόμορφο φορτίο στη σπονδυλική στήλη.
 • τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης?
 • σκολίωση.

Η θωρακική οστεοχόνδρωση διαγιγνώσκεται συχνά σε επαγγελματίες που ασχολούνται με αθλήματα ισχύος.

Διαγνωστικά

Η θωρακική οστεοχόνδρωση απαιτεί υποχρεωτική διάγνωση και διαφοροποίηση με άλλες παθήσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Μέσω μιας ολοκληρωμένης εξέτασης αποκλείονται τα ακόλουθα:

 • κυνάγχη;
 • έμφραγμα μυοκαρδίου;
 • πνευμονική φλεγμονή?
 • παθολογία με γαστρικά συμπτώματα.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αποφευχθεί η λανθασμένη διάγνωση. Η εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς πραγματοποιείται με βάση το ιστορικό, ενώ λαμβάνονται υπόψη όλα τα συμπτώματα της νόσου και τα παράπονα του ασθενούς.

Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, την αποσαφήνιση της θέσης των προσβεβλημένων περιοχών, τον εντοπισμό καλοήθων νεοπλασμάτων και καρκινικών όγκων, χρησιμοποιούνται προοδευτικές οργανικές μέθοδοι:

 • ακτινογραφία;
 • CT;
 • MRI.

Προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός της φλεγμονώδους διαδικασίας στην οστεοχόνδρωση, συνταγογραφούνται εξετάσεις αίματος και ούρων.

Θεραπευτική αγωγή

Το θεραπευτικό σχήμα για τη θωρακική οστεοχόνδρωση αναπτύσσεται μεμονωμένα. Η χονδρωσία αναφέρεται σε εκείνες τις ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή των εσωτερικών οργάνων, επομένως πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η ιατρική θεραπεία είναι υποχρεωτική.

Συντηρητική θεραπεία

Στους ασθενείς συνταγογραφούνται παυσίπονα και φάρμακα με αντιφλεγμονώδες φάσμα δράσης. Με τη βοήθεια αυτών των φαρμάκων, με την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής, εξασφαλίζεται η κινητικότητα των σπονδύλων στη θωρακική περιοχή. Οι οξείες εκδηλώσεις διακόπτονται γρήγορα με ένεση.

Παράλληλα, για τη βελτίωση της κατάστασης των οστών και του χόνδρου, συνταγογραφούνται χονδροπροστατευτικά, μέταλλα και σύμπλοκα βιταμινών.

Η απομάκρυνση των μυϊκών σπασμών παρέχεται από μυοχαλαρωτικά.

Για να επιταχυνθεί το αποτέλεσμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικές αλοιφές και κρέμες για εξωτερική χρήση.

Οι ασθενείς υφίστανται παρασπονδυλικούς αποκλεισμούς, με τη βοήθεια των οποίων είναι δυνατόν να μειωθεί ο πόνος. Τα ενέσιμα διαλύματα περιέχουν κορτικοστεροειδή και αντισηπτικά.

Είναι αδύνατο να θεραπευθεί η θωρακική οστεοχόνδρωση μόνο με φάρμακα. Μιλάμε για μέτρα όπως η διόρθωση του τρόπου ζωής, η σωστή διατροφή, το μασάζ, η θεραπεία άσκησης και άλλες μέθοδοι. Είναι πολύ πιθανό να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάρρωσης εάν στο θεραπευτικό σχήμα περιλαμβάνονται φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες: μαγνητική, λέιζερ, θεραπεία κενού, μέθοδος έλξης κ. λπ.

Σε περίπτωση αναποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής θεραπείας, οι ασθενείς μπορεί να συνταγογραφηθούν χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη επιλογή. Απόλυτες ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση είναι η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, η στένωση του καναλιού ή η σπονδυλική κήλη.

Οργάνωση σωστής διατροφής

Με την οστεοχονδρωσία παρέχεται δίαιτα χωρίς αλάτι. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν τα πικάντικα, λιπαρά, τηγανητά τρόφιμα, καπνιστά κρέατα, αλκοόλ, ανθρακούχα ποτά, καφές. περιορίστε τη χρήση ζάχαρης, μπαχαρικών και μαγιονέζας.

Διαφορετικά, η διατροφή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη και να περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος.

Το καθημερινό μενού πρέπει να περιλαμβάνει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τυρί κότατζ, σκληρά τυριά, γάλα, θαλασσινά ψάρια με χαμηλά λιπαρά και κρέας. Τα λαχανικά, τα φρούτα και οποιαδήποτε χόρτα θα είναι επίσης χρήσιμα.

θεραπεία άσκησης

Το σύμπλεγμα ασκήσεων φυσιοθεραπείας περιέχει ειδικές ασκήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της κινητικότητας της προβληματικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης, στην απομάκρυνση της περιττής πίεσης σε ορισμένα στοιχεία του σκελετικού συστήματος και στην εξάλειψη των μυϊκών σπασμών στην αυχενική περιοχή του θώρακα.

Για να εκτελέσετε τις ασκήσεις, θα χρειαστείτε ένα γυμναστικό ραβδί και ένα χαλάκι. Τα ρούχα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετα και να μην περιορίζουν την κίνηση.

Πριν ξεκινήσετε τα μαθήματα, για να ζεσταθούν οι μύες, συνιστάται να κάνετε προθέρμανση: αργά και εναλλάξ, ταλαντεύετε τα πόδια και τα χέρια και στρέφετε τον κορμό, τη λεκάνη και το κεφάλι σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Εάν η κίνηση του σώματος προκαλεί πόνο, θα πρέπει να γίνει πιο ομαλά ή να σταματήσει.

Παραδείγματα ασκήσεων για θωρακική οστεοχόνδρωση:

 1. Αρχική θέση: ξαπλωμένος στο στομάχι, τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Πρώτα πρέπει να απλώσετε τους αγκώνες σας όσο το δυνατόν ευρύτερα και μετά να σηκώσετε τους ώμους και το σώμα σας. Κρατήστε αυτή τη θέση για τρία δευτερόλεπτα. Εκτελέστε την άσκηση 5 φορές στη σειρά.
 2. Θέση εκκίνησης: παρόμοια. Βάλτε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη σας, διπλώστε τις παλάμες σας στην κλειδαριά. Σκύψτε, προσπαθώντας να σηκώσετε τα χέρια σας ψηλά. Κρατήστε για τρία δευτερόλεπτα. Εκτελέστε τουλάχιστον 5 φορές.
 3. Θέση: όρθια στο πάτωμα, με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Τοποθετήστε τα χέρια στους ώμους: αριστερά στον αριστερό ώμο, δεξιά προς τα δεξιά. Σηκώστε τους ώμους σας με τη σειρά σας, κατευθύνοντας το κεφάλι σας προς την κατεύθυνση της κίνησης. Εκτελέστε 10 φορές.
 4. Ξαπλώστε στο στομάχι σας, τεντώστε τα χέρια σας προς τα εμπρός. Σηκώστε το σώμα. Εκτελέστε 5 φορές στη σειρά. Στη συνέχεια, βάλτε τα χέρια σας κατά μήκος του σώματος και επίσης σηκώστε το σώμα.
 5. Καθίστε σε μια καρέκλα, κρατώντας ένα γυμναστικό ραβδί μπροστά σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα ενώ ισιώνετε το σώμα. Κατά την εκπνοή, τα χέρια με το βλήμα γονατίζουν, ο κορμός γέρνει προς τα εμπρός. Εκτελέστε πολλές φορές.
 6. Στέκεστε στο πάτωμα, βάλτε τα χέρια σας με ένα γυμναστικό ραβδί στους ώμους σας. Κάντε το σώμα στροφές προς τα δεξιά και μετά προς την αριστερή πλευρά 10 φορές.
 7. Καθίστε σε μια καρέκλα, ακουμπήστε την πλάτη στην πλάτη. Λυγίστε έντονα, χρησιμοποιώντας τη θωρακική περιοχή. Εκτελέστε τουλάχιστον 10 κινήσεις.

Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει στο σπίτι. Αλλά πριν από αυτό, συνιστάται ιδιαίτερα να λάβετε άδεια από έναν ειδικό.

Μέθοδοι παραδοσιακής ιατρικής

Οι λαϊκές θεραπείες θα βοηθήσουν στην ταχύτερη αντιμετώπιση των εκδηλώσεων της θωρακικής οστεοχονδρωσίας.Φάρμακα που βασίζονται σε ενεργά φυσικά συστατικά χρησιμοποιούνται με επιτυχία ως επικουρική θεραπεία. Μερικές αποτελεσματικές συνταγές:

 • Τρίψιμο για εξωτερική χρήση. Παρασκευάζεται ως εξής: σε ίσα μέρη, πρέπει να πάρετε ρίζα πικραλίδας, φύλλα μέντας, μπουμπούκια σημύδας, κόλιανδρο. Ψιλοκόβουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια 3 κ. σ. μεγάλο. ανακατεύουμε (με μια τσουλήθρα), ρίχνουμε μισό ποτήρι βραστό νερό και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά. Ψύξτε, προσθέστε 75 g βούτυρο και 75 g ηλιέλαιο. Βάζουμε να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά. Τρίψτε τις προβληματικές περιοχές και μετά ντυθείτε αμέσως ή τυλίξτε.
 • Συσκευές. Για την παρασκευή τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χυμό χρένου, βραστό στον ατμό πικρή αψιθιά ή λιναρόσπορους.
 • Παυσίπονο. Παρασκευάζεται ως εξής: 2 κ. σ. μεγάλο. Το χρώμα χαμομηλιού πρέπει να χυθεί με 350 ml βραστό νερό και να τεθεί σε αργή φωτιά για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ψύξτε, στραγγίστε. Λαμβάνετε 125 ml 3 φορές την ημέρα μετά τα γεύματα.
 • Τρίψιμο λυκίσκου. Για το μαγείρεμα σε ίσα μέρη λαμβάνονται: χωνάκια λυκίσκου, αλεσμένα σε σκόνη και λιωμένο λαρδί. Τα συστατικά αναμειγνύονται. Χρησιμοποιείται ως τρίψιμο για την ανακούφιση της μυϊκής έντασης.

Όλα αυτά τα φάρμακα παρασκευάζονται στο σπίτι, αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία της νόσου μόνο αφού συμβουλευτείτε έναν ειδικό.